Στους επιστήμονες Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2022 για «πειράματα με διεμπλεκόμενα φωτόνια, την εξακρίβωση της παραβίασης των ανισοτήτων Bell και την πρωτοποριακή τους έρευνα στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο οργανισμός απονομής του βραβείου.

Το βραβείο που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής, αξίας 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (902.315 δολαρίων), απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η Φυσική αποτελεί τον δεύτερο τομέα για τον οποίον απονέμεται Νόμπελ αυτή την εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα το βραβείο Φυσιολογίας και Ιατρικής απονεμήθηκε τη Δευτέρα στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο.

Βραβεύσεις από το 1901

Τα υψηλού κύρους βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη δημιουργήθηκαν στη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος δημιούργησε τεράστια περιουσία από την εφεύρεση του δυναμίτη, και απονέμονται από το 1901 με κάποιες διακοπές, κυρίως τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Το βραβείο Φυσικής έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με γνωστά ονόματα της επιστήμης όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μαξ Πλανκ, ο Πιερ Κιουρί και η Μαρί Κιουρί, και επιβραβεύει ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

Πέρυσι, οι επιστήμονες Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi μοιράστηκαν το βραβείο φυσικής για το έργο τους πάνω σε πολύπλοκα φυσικά συστήματα, όπως το μεταβαλλόμενο κλίμα της Γης, το οποίο αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Θα ακολουθήσουν τα βραβεία Χημείας, Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομίας, τα οποία προστέθηκαν το 1969 στην αρχική λίστα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία