Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, προβλέπει για τους επόμενους μήνες το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, σημειώνοντας ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες.

Όπως τονίζεται, οι επιχειρήσεις οι οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους εντός του μήνα, είναι περισσότερες από εκείνες που έκαναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Μισθολογικό χάσμα Ανατολής-Δύσης στη Γερμανία

Αύξηση του δείκτη τιμών

Επιπλέον το Ifo σημειώνει ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 τον Αύγουστο, ενώ ειδικά για τα τρόφιμα, ο δείκτης έφτασε στις 100 μονάδες από 96,9 τον Αύγουστο.

«Δυστυχώς αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να περιοριστεί σύντομα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, τα περιθώρια αύξησης δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί», επισημαίνει ο επικεφαλής των προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ.

Στο εμπόριο, οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους είναι τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με είδη φροντίδας κατοικιδίων, τα καταστήματα παιγνιδιών, τα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με παραφάρμακα, ενώ στη βιοτεχνία οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τα είδη ένδυσης και τις ηλεκτρικές συσκευές. Αυξήσεις αναμένονται, σύμφωνα με το Ifo και στις υπηρεσίες, κυρίως στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή