Αιχμές για «αστρονομικές τιμές» στο φυσικό αέριο από προμηθευτές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες που διαμορφώνονται από το ουκρανικό, άφησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σε συνέντευξή του σε περιφερειακή γερμανική εφημερίδα, την οποία αναπαρήγαγε το NBC News, «ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών, μερικές φορές πετυχαίνουν αστρονομικές τιμές [για το φυσικό αέριό τους]. Φυσικά, αυτό επιφέρει προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ύστατη μάχη των «15» κόντρα στη Γερμανία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Διεμήνυσε, δε, στις ΗΠΑ: «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν σε επαφή μαζί μας όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί και αξιοποιήθηκαν τα εθνικά αποθέματα πετρελαίου στην Ευρώπη. Νομίζω ότι μια παρόμοια αλληλεγγύη θα ήταν καλή για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου».

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την κρίση φυσικού αερίου, την ώρα που οι χώρες να αγωνίζονται για εναλλακτικές προμήθειες οι οποίες πιέζουν ακόμη περισσότερο με τις υψηλές τιμές.

Η ΕΕ «πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη που έχει στην αγορά και να συντονίσει μια έξυπνη και συγχρονισμένη πολιτική προμήθειας των κρατών μελών της, ώστε να μην πλειοδοτεί η μία εις βάρος της άλλης ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές», είπε χαρακτηριστικά.

Η ισχύς της ευρωπαϊκής αγοράς είναι «τεράστια», απλώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί, σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης