Ομάδα υπουργών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ πρότεινε να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ( bpd) με στόχο να βάλουν «φρένο» στην πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Η πρόταση θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση σύμφωνα με πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία: Aισθητήρες drones στις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου

Σε περίπτωση που τα μέλη του ΟΠΕΚ+  συμφωνήσουν με την πρόταση, το αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αναμένεται να είνα χαμηλό, καθώς ήδη αρκετές χώρες αντλούν χαμηλότερα από τις ποσοστώσεις τους, δηλαδή θα «πιάνουν» τις νέες ποσοστώσεις χωρίς να μειώσουν τη σημερινή παραγωγή τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που χρησιμοποίησε τα στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, η μείωση κατά 2 εκατ. bpd σημαίνει ότι μόλις 8 χώρες θα χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους και στην πραγματικότητα η μείωση θα είναι της τάξης των 880.000 βαρελιών ημερησίως,

Παρόλα αυτά θα είναι η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από το 2020 και εκτιμάται ότι θα προσθέσει άλλο ένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, o οποίος τροφοδοτείται από το υψηλό κόστος ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης