Η Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να βγάλει τους κρύους χειμερινούς μήνες, καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες, ωστόσο το επόμενο έτος η ενεργειακή κρίση θα είναι ακόμα βαθύτερη προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γεμίσει δεξαμενές αποθήκευσης κοντά στο 90% περίπου της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν τους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι βραχύβιο καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις παραδόσεις με ρωσικούς αγωγούς.

Διαβάστε επίσης – IEA: Πιο «σφιχτή» θα είναι η αγορά LNG την επόμενη χρονιά – Το πρόβλημα για την Ευρώπη

Το θέμα του πλαφόν

Για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών , αλλά το μπλοκ των «27» είναι διχασμένο καθώς ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να δυσκολέψει την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024

«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα με μερικές μόνο μελανιές, όσο δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 89 % από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Ωστόσο, οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να γεμίσουν ξανά, αφού η υψηλή χειμερινή ζήτηση θα περιορίσει την πλήρωση στο 25%-30%.

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», είπε ο Μπιρόλ.

Μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι αγωγοί Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία ήταν μια από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Τρεις από τις τέσσερις γραμμές έχουν απενεργοποιηθεί, μετά από τις τεράστιες διαρροές που εντοπίστηκαν με τη Δύση, αλλά και τη Ρωσία να μιλούν για δολιοφθορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια