«Στην επέτειο της γερμανικής Επανένωσης (3/10) ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου υπέγραψε την ρηματική διακοίνωση, με την οποία η Βαρσοβία επισημοποιεί το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Δώρο στον Πούτιν».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η Πολωνία έχει πλήρη επίγνωση του ιστορικού συμβολισμού. Δεν μπορεί επομένως να επιλέχθηκε τυχαία η ημερομηνία αυτή. Πρόκειται για εσκεμμένη αγένεια, η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική της νυν πολωνικής κυβέρνησης έναντι της Γερμανίας. Καλά θα κάνει η γερμανική κυβέρνηση να αγνοήσει τέτοιες κινήσεις. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να διαχειριστεί και τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και να μην εμπλακεί σε συζητήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Ζητά 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία

»Για το Βερολίνο το ζητούμενο είναι τώρα να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά που προκαλεί η πολωνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βάλει μια σφήνα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, δύο μεγάλων κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. Το εγχείρημα αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι δεδομένης της μυωπικής πολιτικής της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία ενώ από τη μια πλευρά στηρίζει με κάθε μέσο την Ουκρανία, από την άλλη προτίθεται να κάνει στον πρόεδρο Πούτιν ένα μεγάλο δώρο. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε στον πολωνό ομόλογό της με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναφέρθηκε στις ακόμα ανοιχτές πληγές που προκάλεσε στους Πολωνούς η Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κοινή ευθύνη Πολωνίας και Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή