«Στην επέτειο της γερμανικής Επανένωσης (3/10) ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου υπέγραψε την ρηματική διακοίνωση, με την οποία η Βαρσοβία επισημοποιεί το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Δώρο στον Πούτιν».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η Πολωνία έχει πλήρη επίγνωση του ιστορικού συμβολισμού. Δεν μπορεί επομένως να επιλέχθηκε τυχαία η ημερομηνία αυτή. Πρόκειται για εσκεμμένη αγένεια, η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική της νυν πολωνικής κυβέρνησης έναντι της Γερμανίας. Καλά θα κάνει η γερμανική κυβέρνηση να αγνοήσει τέτοιες κινήσεις. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να διαχειριστεί και τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και να μην εμπλακεί σε συζητήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Ζητά 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία

»Για το Βερολίνο το ζητούμενο είναι τώρα να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά που προκαλεί η πολωνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βάλει μια σφήνα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, δύο μεγάλων κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. Το εγχείρημα αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι δεδομένης της μυωπικής πολιτικής της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία ενώ από τη μια πλευρά στηρίζει με κάθε μέσο την Ουκρανία, από την άλλη προτίθεται να κάνει στον πρόεδρο Πούτιν ένα μεγάλο δώρο. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε στον πολωνό ομόλογό της με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναφέρθηκε στις ακόμα ανοιχτές πληγές που προκάλεσε στους Πολωνούς η Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κοινή ευθύνη Πολωνίας και Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καστέλ: Οι παλιομοδίτικες συνήθειες του μυστικοπαθούς δισεκατομμυριούχου του κρασιού «θολώνουν» τη διαδοχή
Διεθνή |

Ο μυστικοπαθής κροίσος Καστέλ, οι παλιομοδίτικες συνήθειες του και τα προβλήματα στη διαδοχή

Έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία κρασιού και μπύρας από ένα μικρό εμπορικό φυλάκιο στο Μπορντό, αλλά σε ποιον ανήκει στην πραγματικότητα η επιχείρηση και τι θα συμβεί μετά τον θάνατο του 96χρονου;