Διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει την κυβέρνηση της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχο της τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Βάσει του διατάγματος Πούτιν, οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού θα υπαχθούν στην «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία».

Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αλλά λειτουργεί μέχρι τώρα με ουκρανικό προσωπικό. Η γειτνίαση του με την πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών έχει ενισχύσει διεθνώς τους φόβους για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, θα πρέπει να συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία NPP Zaporizhzhya («Πυρηνικός Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Ζαπαρόσκαγια») στην οποία θα κατοχυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του σταθμού.

Η αντίδραση των Ουκρανών

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από το Κίεβο, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους κατακτητές του.

Ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, παρά το ότι η Ρωσία δήλωσε ότι σχεδιάζει να εποπτεύει τις εργασίες του εργοστασίου.

Η βιντεοσκοπημένη ομιλία ακολούθησε τη σύντομη σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Ουκρανού επικεφαλής του σταθμού, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ουκρανικό προσωπικό.

«Όλες οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού θα λαμβάνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία της Emnergoatom» δήλωσε ο Κότιν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση την νομοθεσία της Ουκρανίας, εντός πλαισίου του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, εντός του πλαισίου της Energoatom».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα