Στη συμβολή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην προσπάθεια απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που διαθέτει η χώρα αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Smart Island» της Amazon Web Services στη Νάξο.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε ενδεικτικά στο παράδειγμα του gov.gr, εξηγώντας πώς οι μικρές αλλαγές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Τόνισε ότι οι υπηρεσίες που βρίσκονται στο gov.gr είναι πάνω από 1.500 και πολύ σύντομα θα είναι 2.000, 3.000, 4.000 – όσες και οι διαδικασίες του κράτους οι οποίες καταγράφονται.  «Ξεκινήσαμε από 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018 και φέτος θα χτυπήσουμε το 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές. Εάν κάνει κανείς τη διαίρεση, βασικά μιλάμε ότι κάθε Έλληνας πολίτης έχει γλυτώσει περίπου 100 ουρές και πάνω, μιλάμε για περίπου 120 ουρές για κάθε ενήλικο συμπολίτη μας», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης: ΕΣΠΑ: Κονδύλια ύψους 943 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Καθώς η Amazon Web Services επέλεξε τη Νάξο ως πρώτο διεθνή σταθμό του προγράμματος «Smart Island», ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για «μία μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκινάει από εδώ». Όπως ανέφερε, στόχος είναι «να μπορέσουμε να συνθέσουμε δυνατότητες πολλών ελληνικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχώριων startups, δομών του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτείας κεντρικά. Και να δούμε πώς, ξεκινώντας από τη Νάξο, με την αρωγή της Amazon Web Services, πώς θα μπορούσε ένα “Έξυπνο Νησί” να μοιάζει και για τη χώρα μας και για τις άλλες χώρες να αποτελέσει case study, να αποτελέσει παράδειγμα. Αθροίζοντας, σωρεύοντας δυνατότητες της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ενέργειας, τραπεζικής και του κράτους».

Διαβάστε επίσης: Πιερρακάκης: «Έκρηξη» ψηφιακών συναλλαγών

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επενδύει συνολικά στις «Έξυπνες Πόλεις». Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, 320 εκατομμύρια ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης θα δοθούν στους 332 δήμους της χώρας. Πρόσθεσε, ακόμη, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Νάξου: «μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια όχι μόνο κεντρικά η πολιτεία, όχι μόνο τα υπουργεία, όχι μόνο τα μεγάλα οριζόντια έργα αλλά και η αυτοδιοίκηση, που βασικά είστε οι αισθητήρες της Δημοκρατίας, μιας και μιλάμε για σένσορες, είστε η πρώτη γραμμή, θα μπορέσετε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες εξυπηρετούνται σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας. Από drones, όπως είδαμε στο video, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα σε απομακρυσμένα σημεία, υπηρεσίες τηλεϊατρικής, υπηρεσίες που κάνουν μία μαρίνα έξυπνη ή έναν οποιονδήποτε χώρο έξυπνο. Πολλές μικρές αλλαγές οι οποίες αθροιζόμενες κάνουν μία πολύ μεγάλη αλλαγή: αυτή που βασικά περίμενε να απελευθερωθεί τόσα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία