Σε μια σκληρή αναμέτρηση θα επιδοθούν στην Πράγα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ζητούν απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι 27 αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος, μετά το παράθυρο που άνοιξε χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετούμενη για πρώτη φορά υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Αθήνα και αρχίζουν να συμφωνούν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν για εβδομάδες το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Ενώ η πλειονότητα των μελών της ΕΕ υποστηρίζει κάποια μορφή ανώτατου ορίου για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Επιβάλλεται άμεσα ολιστική ευρωπαϊκή λύση

Το πλαφόν στην τιμή

Η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – αλλά ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο πρέπει να συνδυάζεται με αυστηρότερες απαιτήσεις για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, για να διασφαλιστεί ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου δεν αυξάνεται σε μια εποχή που το καύσιμο είναι σπάνιο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, για να διασφαλίσουν ότι τα μεμονωμένα μέλη δεν θα υπερασπίσουν το ένα το άλλο για φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές και δεν θα αυξήσουν τις τιμές.

Ο στόχος Μητσοτάκη

Με φόντο την αλλαγή στάσης της Κομισιόν στην ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, το ενεργειακό αποτελεί τον στόχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για νέα δυναμική στο μέτωπο της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του υπέρογκου ενεργειακού κόστους ελέω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και για δικαίωση του πρωθυπουργού ο οποίος από τον περασμένο Μάρτιο έχει μιλήσει για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Στο φόντο της επιστολής της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πρόταση της κ. Φον Ντερ Λάιεν να εξετάσει ένα πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου ως ένα επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Η οργή για το πακέτο Σόλτς

Η ανακοίνωση του πακέτου των 200 δισ. ευρώ από τον Καγκελάριο Σολτς προκάλεσε την οργή των κρατών – μελών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και της Ολλανδίας και της Δανία;, οι οποίες αν και αντιτίθενται στην επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο, εμφανίζονται ολοένα και πιο διαλλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο ενός κοινού ενεργειακού ταμείου για την προστασία των θέσεων εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος περιέγραψε το σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης ως «διπλό μπαμ», δίνοντας έμφαση στην εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να ασκήσουν πίεση στο Βερολίνο. Η Γερμανία δέχτηκε δριμεία κριτική για τις υπέρογκες επιδοτήσεις που έχει δώσει στην προσπάθειά της να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταπεξέλξουν στην άνοδο του κόστους ενέργειας, κάτι που άλλες χώρες στην ΕΕ δεν θα μπορούσαν ποτέ να χρηματοδοτήσουν.

Η προεδρία της Γαλλίας προειδοποιεί ότι το γερμανικό πακέτο-«μαμούθ» των 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ