Εκτιμήσεις για μεγάλη μείωση των κερδών της Samsung Electronics κατά 25%, στο τρίτο τρίμηνο του 2022, διατυπώνουν αναλυτές και εάν επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη μείωση σε ετήσια βάση, μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Βασικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη ασφαλώς έχει διαδραματίσει η οικονομική ύφεση που συνεχίζει να μειώνει τη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και ημιαγωγούς που αποτελούν βασικά εξαρτήματά τους.

Διαβάστε επίσης – Πόσο εύκολα μπορεί η Κίνα να στήσει βιομηχανία ημιαγωγών;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια, οι φόβοι για ύφεση μεγαλώνουν και η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πάντα παρούσα. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους.

Διαβάστε ακόμα: Οι παρενέργειες της σύγκρουσης Κίνας-Ταϊβάν για τη βιομηχανία ημιαγωγών

Μείωση λειτουργικών κερδών

Τα λειτουργικά κέρδη της Samsung, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ μνήμης και smartphones στον κόσμο, πιθανότατα μειώθηκαν στα 11,8 τρισεκατομμύρια γουόν (8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Refinitiv SmartEstimate και 22 αναλυτές.

«Όντας ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο, OLED τηλεοράσεων και οθονών για κινητά αλλά και η κορυφαία εταιρεία στις αποστολές smartphone, η Samsung είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη διεθνή  οικονομία, με τα κέρδη  τους να συνδέονται άμεσα με τη ζήτηση», δήλωσε ο Greg Roh, επικεφαλής έρευνας της Hyundai Motor Securities.

Εφόσον επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση των κερδών από το πρώτο τρίμηνο του 2020, στις αρχές της πανδημίας, και το χαμηλότερο επίπεδο τριμηνιαίων κερδών από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μέχρι αυτό το τελευταίο τρίμηνο, η ισχυρή ζήτηση για συσκευές, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονταν να παραμείνουν στο σπίτι τους λόγω της πανδημίας και των lockdown σε όλο τον κόσμο, είχε οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη τον τεχνολογικό γίγαντα της Νότιας Κορέας.

Τα λειτουργικά κέρδη για τον κλάδο κατασκευής ημιαγωγών της Samsung πιθανότατα μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο, στα 6,8 τρισεκατομμύρια γουόν, σύμφωνα με τις πιο πάνω εκτιμήσεις.

Οι τιμές ορισμένων ημιαγωγών μνήμης DRAM, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε smartphone και υπολογιστές, υποχώρησαν 14% στο τρίμηνο, ενώ οι τιμές για τους ημιαγωγούς flash NAND, που χρησιμοποιούνται στην αποθήκευση δεδομένων, μειώθηκαν κατά 8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της TrendForce.

Κατρακύλα φέτος για τη μετοχή της

Οι μετοχές της Samsung, η οποία θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα την Παρασκευή, έχουν υποχωρήσει περίπου 30% φέτος.

Η επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας της Samsung αναμένεται επίσης να δει τα κέρδη να πέφτουν με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πτώση 17% στα 2,8 τρισεκατομμύρια γουόν, αν και η κυκλοφορία των ακριβών νέων πτυσσόμενων τηλεφώνων της εταιρείας κατά τη διάρκεια του τριμήνου αύξησε τη μέση τιμή πώλησης.

Ο Kim Yang-jae, αναλυτής της Daol Investment & Securities, εκτιμά ότι οι αποστολές smartphone της Samsung μειώθηκαν κατά 11% στο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, και περιορίστηκαν σε περίπου 62,6 εκατομμύρια μονάδες μετά τη μείωση των παραγγελιών από τα κανάλια διανομής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί