Η ιαπωνική Honda και η νοτιοκορεάτικη LG Energy Solution συμφώνησαν να επενδύσουν 4,4 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου για ηλεκτρικές μπαταρίες στις ΗΠΑ, εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων από την Ουάσιγκτον για τη μείωση της εξάρτησης του κλάδου της ηλεκτροκίνησης και της εφοδιαστικής αλυσίδας από μπαταρίες της Κίνας.

Ουσιαστικά θα είναι η πρώτη μονάδα μπαταριών EV στις ΗΠΑ από την Honda, η οποία έχει δεσμευτεί να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2040 και να επικεντρωθεί πλήρως στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. 

Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη πρώτων υλών καθυστερεί την ηλεκτροκίνηση 

Ο στόχος 

Η ροή νέων επενδύσεων στις ΗΠΑ, κυρίως από ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστές μπαταριών έρχεται υπό το φως των νέων σκληρότερων περιβαλλοντολογικών κανονισμών. Για παράδειγμα η Καλιφόρνια, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως τερματίζει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων πετρελαίου από το 2035.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί να μείνει από… μπαταρία η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων;

Οι εταιρείες επίσης προσελκύονται από τις προοπτικές των υψηλών επιδοτήσεων για την τοπική παραγωγή ευαίσθητων τεχνολογιών, όπως μικροτσίπ και μπαταρίες, που προβλέπει το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωση της η LG Energy επεσήμανε πως η απόφαση των δύο εταιρειών ήρθε σαν αποτέλεσμα της «από κοινού βεβαιότητας πως η διεύρυνση της τοπικής παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η έγκαιρη προμήθεια μπαταριών θα τις βάλουν στην καλύτερη δυνατή θέση για να στοχεύσουν στην ταχεία αναπτυσσόμενη αγορά EV της βορείου Αμερικής»

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία θα ελέγχει το 51% της κοινοπραξίας και η Honda το άλλο 49%. Ο στόχος δε, είναι να ξεκινήσουν παραγωγή στις αρχές της επόμενης χρονιάς και να μπορούν να πετύχουν μαζική παραγωγή μέχρι τις αρχές του 2025.

Η τοποθεσία του εργοστασίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο πιθανότατα θα βρίσκεται σχετικά κοντά στο εργοστάσιο αυτοκινήτου της Honda, στο Οχάιο.

Νοτιοκορεατική… επέλαση

Οι τρεις κυριότερες εταιρείες μπαταριών της Νοτίου Κορέας, η SK On, η Samsung SDI και η LG Energy, ελέγχουν ήδη τεράστιο κομμάτι της πίτας σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 25%, όμως έχουν βάλει σκοπό να αυξήσουν σημαντικά την παρουσία τους στην αμερικανική αγορά.

Η SK On πρόσφατα συμφώνησε για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας ύψους 7,8 δισ. δολαρίων με την Ford, ενώ η LG Energy Solution είχε καταλήξει σε συμφωνία, νωρίτερα φέτος και με την General Motors για την κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας που έχουν στο Μίτσιγκαν.

Αντιστοίχως, δημοσιεύματα εμφανίζουν την Samsung SDI να βρίσκεται σε τροχιά ενίσχυσης της συνεργασίας της με την Stellantis, του ομίλου που «αγκαλιάζει» τις φίρμες της Jeep, της Fiat Chrysler και της Peugeot.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green