Σχεδόν 8.000 διαδηλωτές – μέλη του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD, που εκφράζει την ακροδεξιά στη Γερμανία – βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους του Βερολίνου για να διαδηλώσουν κατά της γερμανικής συγκυβέρνησης.

Με μότο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Προστασία από τον Πληθωρισμό – Πρώτα η Γερμανία» και σημαίες της Γερμανίας αλλά και της Ρωσίας, πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μαζική διαδηλώση υποστηρικτών του AfD στο Βερολίνο μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις την περίοδο της πανδημίας. Ήδη πάντως τις προηγουμένες εβδομάδες οπαδοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία βγήκαν στους δρόμους και σε άλλες πόλεις, ιδίως στην ανατολική Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Θύελλα κατά του Σολτς – Έρχεται το τέλος της «γερμανικής ΕΕ»;

Το «παρών» στην πορεία έδωσαν οι δύο αμφιλεγόμενοι συμπρόεδροι του κόμματος, Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα, με ομιλίες μπροστά από το ιστορικό κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου, Ράιχσταγκ.

Αντιδιαδηλώσεις Πρασίνων, Αριστεράς, Συνδικάτων

Οι αρχές του Βερολίνου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προς αποφυγή επεισοδίων, με 1.900 αστυνομικούς επί ποδός. Την ίδια ώρα σε πολλά κεντρικά σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας έχουν ήδη ξεκινήσει και αντιδιαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Καμία θέση στους ναζί».

Αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 3.000 διαδηλωτές στις αντιδιαδηλώσεις. Προς το παρόν οι αρχές αναφέρουν λιγότερους από 2.000 συμμετέχοντες στις αντιρατσιστικές πορείες. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν στις πορείες αυτές η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων, εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων Πρασίνων και της Αριστεράς αλλά και αντιρατιστικές οργανώσεις.

Αύριο πάντως διεξάγονται στην Κάτω Σαξονία τοπικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο AfD αυξημένο ποσοστό 10%, πάνω από τους Φιλελευθέρους και την Αριστερά. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 33%, ακολουθούν με 28% οι Χριστιανοδημοκράτες και τρίτοι έπονται οι Πράσινοι με16%.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα