Προκλητικός, αλλά συνάμα διπλωματικά καλυμμένος, επιχείρησε να εμφανιστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Πέραν των προκλητικών δηλώσεών του, στις οποίες απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός, σημαντική στιγμή αποτέλεσε η ερώτηση δημοσιογράφου.

Διαβάστε επίσης: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν από Πράγα

Η ίδια ρώτησε τον τούρκο πρόεδρο αν όντως σκέφτεται να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας τη χρήση του γνωστού πλέον στίχου από τουρκικό ερωτικό τραγούδι «θα έρθω ένα βράδυ ξαφνικά».

Απαντώντας, ο Ερντογάν δεν απέρριψε το ενδεχόμενο επίθεσης, αλλά ισχυρίστηκε ότι γι’ αυτό ευθύνεται η Ελλάδα που… προκαλεί και επιτίθεται, ενώ πρόσθεσε πως αυτό ισχύει για οποιαδήποτε χώρα.

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το ποια χώρα μας ενοχλεί ή μας επιτίθεται, η απάντησή μας σε αυτούς είναι ‘ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά’. Έτσι πρέπει να ξέρουν και να καταλάβουν. Από τώρα, όπως καταλαβαίνετε και εσείς, έτσι καταλαβαίνουν και αυτοί» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

Η πρώτη κίνηση

Ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. για το ζήτημα των αυξανόμενων παραβιάσεων τόνισε στο MEGA πως «οποιαδήποτε παραβίαση εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων ή εθνικής κυριαρχίας πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν πρέπει να αφήνεται ασύδοτος».

Και συνέχισε για τις υπερπτήσεις  ο αντιστράτηγος ε.α: «Εάν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, επειδή η κρίση έρχεται, θα το βρούμε μπροστά μας» και τόνισε ότι «ο Ερντογάν θα μας προκαλέσει για να κάνουμε την πρώτη κίνηση».

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, από την πλευρά του, κάνοντας αποτίμηση της Συνόδου της Πράγας ανέφερε: «Η πλευρά της Τουρκίας έχει βρεθεί στην ανάγκη να απαντήσει στην διεθνοποίηση του ελληνοτουρκικού που πέτυχε η ελληνική πλευρά».

Ο διεθνολόγος για την περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν θέλει μία ολική αντιπαράθεση μα την Ελλάδα, διότι γνωρίζει ότι θα έχει ένα αβέβαιο τέλος. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργεί ένταση με υπερπτήσεις, εργαλειοποιεί τους μετανάστες, μπορεί να βγάλει και κάποιο ερευνητικό σκάφος, γιατί θέλει να μας οδηγήσει σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης».

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο, ο Νικόλας Χρυσοχόος, εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσων στην Κάρπαθο σχολίασε πώς βλέπουν οι εθνοφύλακες της Καρπάθου τις απειλές του Ερντογάν: «Είμαστε ψύχραιμοι, δεν μας ανησυχεί. Παραμένουμε ως εθνοφυλακή κι έφεδροι αξιωματικοί εν αναμονή. Από την στιγμή που θα δοθεί σήμα σε δέκα λεπτά είμαστε έτοιμοι κι είμαστε στην πρώτη γραμμή».

Ως προς την την κινητικότητα του τελευταίου καιρού ο εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσων σχολίασε ότι είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση και είναι πάντα σε ετοιμότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα