Σε είδος πολυτελείας αναβαθμίζεται η απόλαυση ενός φλιτζανιού καφέ εξαιτίας της ξέφρενης πορείας που έχουν πάρει οι τιμές παγκοσμίως. Πλέον οι τιμές του καφέ, της ζάχαρης και του γάλακτος έχουν καταστήσει το πρωινό ξύπνημα με ρόφημα… καφεΐνης  την πιο ακριβή συνήθεια.

Σύμφωνα με τη  Eurostat οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών καθιστούν αυτό το βασικό προϊόν σχεδόν είδος πολυτελείας, ενώ ανακοίνωσε ότι οι τιμές του καφέ κατά μέσο όρο κατέγραψαν άλμα 16,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης: Η συνήθεια της πανδημίας που έγινε λατρεία για τους Βρετανούς

Το φρέσκο πλήρες γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, ανέφερε η Eurostat. Η ζάχαρη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τη μέση τιμή να σημειώνει άλμα 33,4%.

Πληθωρισμός – ρεκόρ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή της ζάχαρης τον Αύγουστο του 2022 αυξήθηκε κατά 27%, του καφέ 13,3%, ενώ στο πλήρες γάλα η τιμή αυξήθηκε κατά 17,9% και του γάλακτος χαμηλών λιπαρών κατά 16,7%.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν για τα τέσσερα αυτά προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη.

Η Φινλανδία και η Λιθουανία είδαν τις υψηλότερες αλλαγές στις τιμές του καφέ, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Εσθονία. Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης, που αυξήθηκε κατά 109,2% από τον Αύγουστο του 2021.

Σημειώνεται ότι ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη σημείωσε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Ανήλθε στο 12,1%, από 11,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ιστορικό υψηλό σημείωσε και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό, στο 10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία