«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» αναφέρει η βιβλική ρήση και όπως φαίνεται οι Βρετανοί την ακολουθούν πιστά ανεξάρτητα από τις πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν τη Γηραιά Αλβιώνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, παρά το αυξημένο κόστος ζωής, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένουν στη κατανάλωση κρασιού στο σπίτι σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, τη συνήθεια αυτή επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εισηγμένης οινοπαραγωγού της Αυστραλίας, Treasury Wines Estates, η οποία κατέχει διάσημα brands όπως η Penfolds, η Wolf Blass και η Lindeman’s.

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι προκλήσεις του κρασιού χωρίς αλκοόλ

Όπως ανέφερε ο Τιμ Φορντ, η αγορά κρασιού γενικότερα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 40 ετών, δεν έχει παρατηρηθεί αλλαγή και η ζήτηση για ένα μπουκάλι των 6-8 λιρών παραμένει ισχυρή.

«Απόλαυση» στο σπίτι

Πρόκεται για μία συνήθεια που επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των lockdown και όπως όλα δείχνουν παραμένει, καθώς σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός των Βρετανών που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT τα τελευταία 2 χρόνια κυριάρχησε το moto: «Αφού δεν μπορούμε να πιούμε το κρασί μας στο εστιατόριο, το μπαρ, την παμπ. Θα μεταφέρουμε την απόλαυση αυτή στο σπίτι μας». Χαρακτηριστική ήταν και η αύξηση των πωλήσεων των αλκοολούχων, σε σούπερ μάρκετς και μικρά μαγαζιά την ίδια περίοδο. Μία αύξηση της τάξης του 22% το 2020.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας έκαναν λόγο για ένα πρόβλημα πρόβλημα «που έγινε πλέον συνήθεια» και «ορισμένες συνήθειες παγιώνονται», εκφράζοντας την απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο προπανδημικό επίπεδο.

Κερδισμένα τα «φθηνά» κρασιά

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως κερδισμένες από αυτή τη ζήτηση ήταν οι εταιρείες που παρήγαγαν φθηνότερο κρασί, καθώς τα μπουκάλια με υψηλότερο περιθώριο κέρδους σε μπαρ και εστιατόρια παρέμεναν στο ράφι. «Σε μια οξεία ύφεση πλήττονται οι δαπάνες για κρασιά υψηλής ποιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φορντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...