Μεγάλες οι ουρές για τους οδηγούς, πολύωρη η αναμονή για να καταλήξουν συχνά σε μια αντλία που έχει στραγγίξει. Και εκεί αρχίζει για πολλούς μία τρελή περιπλάνηση από βενζινάδικο σε βενζινάδικο, από αντλία σε αντλία. Κάποιοι φθάνουν μέχρι το Βέλγιο, για να βάλουν βενζίνη.

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL απεργούν εδώ και 13 μέρες, με συνέπεια να μην λειτουργούν τρία από τα πέντε διυλιστήρια. Με σημερινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους, έωσότου η επιχείρηση αποδεχτεί το αίτημά τους για 10% αύξηση στους μισθούς, ήτοι 7% λόγω πληθωρισμού και ένα επιπλέον 3%, ως το μερίδιο των εργαζομένων στα τεράστια κέρδη της ΤOTAL μέσα στον χρόνο. «Να το δούμε», απάντησε η Τοτάλ «με την προϋπόθεση όμως ότι θα λυθεί η απεργία».

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Δεν σχεδιάζει δελτίο στα καύσιμα 

Ακινητοποιημένα ακόμη και τα σχολικά λεωφορεία

Οι συνέπειες στην κοινωνία είναι πρωτοφανείς. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, καθ’ ότι παραμένουν ακινητοποιημένα τα σχολικά λεωφορεία. Δυσκολίες παρουσιάζονται στην τροφοδοσία των καταστημάτων, αλλά και για τους νοσηλευτές που ασκούν κατ’οίκον νοσηλεία και χρειάζονται το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στην τηλεργασία. Για τις απόλυτες ανάγκες στην κοινωνία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τα στρατηγικά της αποθέματα.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο η Γαλλία αποφάσισε να παίξει εκ νέου το παιγνίδι γοητείας και συμφιλίωσης με την πρώην αποικία της και άλλοτε παραγκωνισμένη (μα πλούσια σε πετρέλαιο) Αλγερία. Το απόγευμα της Κυριακής η πρωθυπουργός Ελιζαμπερ Μπον έφθασε στο Αλγέρι με 16 υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες για «μία νέα σύσφιξη των σχέσεων», όπως λένε και «όχι για θέματα ενέργειας», όπως υπογραμμίζουν. Όσοι θέλουν, το πιστεύουν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ