Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μπορούσε να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά την κατάρτιση των δημοσιονομικών σχεδίων τους εφόσον συνδυάσουν τη μείωση του δημόσιου χρέους με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε ασφαλιστικό συνέδριο στη Ρώμη.

«Η απλούστευση, η ισχυρότερη εθνική «ιδιοκτησία του προγράμματος» και η καλύτερη εφαρμογή θα είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του βελτιωμένου πλαισίου, που θα έχει ως γενικό στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και την βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε ο Τζεντιλόνι.

Διαβάστε επίσης: Σύμφωνο σταθερότητας – Κομισιόν: Σχέδιο για εξειδικευμένα πλάνα μείωσης του χρέους κάθε κράτους – μέλους

Η μετάβαση σε μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, εξηγεί ο Επίτροπος, θα μπορούσε να είναι η μετάβαση σε μακροοικονομικά δημοσιονομικά σχέδια με μεσοπόθεσμο χρονικό ορίζοντα, στα οποία θα καθορίζεται το ύψος των καθαρών δημοσίων δαπανών για αρκετά χρόνια και θα είναι στοχευμένα στην διαμόρφωση του δημοσίου χρέους σε συνετά επίπεδα.

Τα μεσοπρόθεσμα σχέδια, συνέχισε,  θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που είναι σύμφωνες με τους στόχους της ΕΕ και τους εθνικούς στόχους, όπως συνέβη με τα σχέδια που έπρεπε να ετοιμάσει κάθε κυβέρνηση για να λάβει χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία για στηριχτεί η οικονομία μετά την πανδημία.

Περισσότερη ελευθερία στις εθνικές κυβερνήσεις

Για να δεσμευτούν περαιτέρω οι εθνικές κυβερνήσεις στους στόχους των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η ΕΕ  μπορεί να παραχωρήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην περίπτωση που το εθνικό σχέδιο στοχεύει στη μείωση του δημοσίου  χρέους  και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν ακόμα μια μεγαλύτερη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής», τόνισε ο Τζεντιλόνι, ενώ πρόσθεσε ότι σε αντάλλαγμα για τη μεγαλύτερη ευελιξία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε ο Επίτροπος, θα υποβάλει τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου  Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια θα συζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο μεταρρύθμισης των κανόνων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή