«Το (τουρκολιβυκό) μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών υποθέσεων, Anne-Claire Legendre, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης – Δένδιας: Η Τουρκία εκβιάζοντας τη Λιβύη προσπάθησε να δημιουργήσει ένα «νομικό τερατούργημα»

Ερωτηθείσα «ποια είναι η αντίδραση της Γαλλίας σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, σε εφαρμογή του μνημονίου συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων τους στη Μεσόγειο» η κ. Legendre είπε χαρακτηριστικά:

« Η Γαλλία λαμβάνει υπό σημείωση αυτές τις αυτές τις πληροφορίες. Όπως δήλωσαν άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η θέση μας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης παραμένει αμετάβλητη. Το μνημόνιο αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019 εκφράστηκε ξεκάθαρα για αυτό το θέμα».

Διαβάστε επίσης – Βερολίνο: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα