Το «παρών» στην 5η Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας One Planet Sovereign Wealth Funds έδωσε το ελληνικό Υπερταμείο, καθώς τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία, οι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Managers) και τα Ιδιωτικά Επενδυτικά Ταμεία (Private Equity Funds) συναντήθηκαν στο Αμπου Ντάμπι για να υποστηρίξουν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης – Κλιματική Αλλαγή: Ολόκληρες περιοχές δεν θα είναι πλεόν κατοικήσιμες τις επόμενες δεκαετίες λόγω της ακραίας ζέστης

Ειδκότερα, εναν μήνα πριν από την 27η Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC (COP27) που φιλοξενείται από την Αίγυπτο και ένα χρόνο πριν από την COP28 που φιλοξενείται από τα ΗΑΕ, ο Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο John Kerry, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, και η Mary Schapiro, Επικεφαλής της Γραμματείας της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD) συναντήθηκαν με 46 Διευθύνοντες Συμβούλους του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) που συγκλήθηκαν στο Abu Dhabi, για την προώθηση της συμβολής της οικονομικής κοινότητας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Σύνοδος Κορυφής συνδιοργανώθηκε από την Επενδυτική Αρχή του Abu Dhabi (ADIA) και την Εταιρεία Επενδύσεων Mubadala.

Διαβάστε επίσης: Δασικές πυρκαγιές: 170 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του στόλου του μηχανισμού rescEU

Η κλιμακούμενη κλιματική έκτακτη ανάγκη σε συνδυασμό με τις τρέχουσες προκλήσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι CEOs συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν συμπληρωματικές λύσεις και για τα δύο ταυτόχρονα, για να διατηρηθεί η δυναμική στον αγώνα για να διασφαλιστεί ότι ο πλανήτης δεν θα θερμανθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς επιφέροντας καταστροφικά αποτελέσματα στο κλίμα.

Δημητριάδης: Η Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές στην ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση

Στην τοποθέτησή του ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, δήλωσε μεταξύ άλλων: (Το Υπερταμείο) «έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Πρώτο βήμα είναι η δημιουργία Δείκτη Απανθρακοποίησης και η μέτρηση του ανθρακικού μας αποτυπώματος με στόχο τη μείωσή του κατά 15% έως το 2024. Εντός του 2022 θα πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας επενδύσεις στην ελληνική αγορά που θα λαμβάνουν υπόψιν το κλίμα και τις συνολικές παραμέτρους ESG. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο στην κατεύθυνση της συνολικής επιτάχυνσης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, με εταιρίες στο οικοσύστημά μας που επενδύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και με νέες πρωτοβουλίες και φιλόδοξες επενδύσεις στον ίδιο τομέα. Εργαζόμαστε συστηματικά, έχοντας ευθυγραμμιστεί και με τις κατευθυντήριες γραμμές του OPSWF, για να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές στην ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση».

Επίσημη ίδρυση του OPSWF ως μόνιμος οργανισμός

Τα μέλη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ιδρύσουν επίσημα την OPSWF ως μόνιμο οργανισμό για την υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών και τη διαχείριση των μελών του Δικτύου OPSWF για να ενθαρρύνουν την αλλαγή, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το Πλαίσιο OPSWF, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι συμφώνησαν στη σημασία της απόκτησης νέων δυνατοτήτων που σχετίζονται με το κλίμα και στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων και των διαχειριστών κεφαλαίων σε σχετικά θέματα. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία One Planet, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες έχουν συμμετάσχει σε ανταλλαγές ομοτίμων σε κρίσιμες νέες τεχνικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της αποτύπωσης άνθρακα και της εφαρμογής των συστάσεων της Ομάδας Εργασίας για Γνωστοποιήσεις σχετικά με το Κλίμα – Task Force for Climate Related Disclosure (TCFD). Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το Growthfund, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, φιλοξένησε διήμερες συναντήσεις εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για μέλη του Δικτύου. Κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, τα μέλη του Δικτύου OPSWF συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν περαιτέρω τον ρυθμό απόκτησης αυτών των βασικών ικανοτήτων μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομοτίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News