Στην πτωτική τροχιά παραμένουν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά των ολοένα και αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα μάλιστα που οι νομισματικές συνθήκες συσφίγγουν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,8%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,90% στις 6.896 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,70% στις 12.187 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,32% στις 5.821 μονάδες.

Οι αγορές δείχνουν να πιέζονται και σήμερα, καθώς παράλληλα με την ανησυχία για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τις πολλαπλές εκρήξεις που έπληξαν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στη χαοτική αγορά ομολόγων της χώρας. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου – γνωστά ως gilts – για να συμπεριλάβει τα index-linked gilts από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Τα index-linked gilts είναι ομόλογα στα οποία οι πληρωμές προς τους ομολογιούχους συγκρίνονται με τον δείκτη λιανικών τιμών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Στις αρχές αυτής της εβδομάδας σημειώθηκε περαιτέρω σημαντική ανατιμολόγηση του κρατικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως των index-linked gilts. Η δυσλειτουργία σε αυτή την αγορά και η προοπτική της αυτοενισχυόμενης δυναμικής των πωλήσεων αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η ΒοΕ σε ανακοίνωσή της.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε σταθερό στο 75,5%. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε το 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, ενώ ο αριθμός των ανέργων ανά κενή θέση εργασίας μειώθηκε σε χαμηλό ρεκόρ, στο 0,9. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ατόμων που ήταν οικονομικά μη ενεργά λόγω μακροχρόνιας ασθένειας ήταν σε υψηλό όλων των εποχών.

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε ότι η στενότητα της αγοράς εργασίας εμποδίζει την ικανότητα των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τους υφιστάμενους πελάτες και να αναπτύσσονται. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Τρίτη από το British Retail Consortium έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η BRC δήλωσε ότι αυτό πιθανώς οφειλόταν στον πληθωρισμό, καθώς ο συνολικός όγκος των πωλήσεων μειώθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές