«Κλείνει» το παράθυρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αυξήσεις επιτοκίων καθώς κοντοζυγώνει η ύφεση, ενώ το κόστος δανεισμού πλησιάζει επίπεδα που δεν προσφέρουν πλέον υποστήριξη.

Ο πληθωρισμός σημειώνει ρεκόρ και ο κίνδυνος ελλείψεων στην ενέργεια μέσα στο χειμώνα, καταβυθίζουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης. Την ώρα που τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώνονται, τα «γεράκια» -που κατευθύνουν αυτήν τη στιγμή την πολιτική της ΕΚΤ- έχουν περιορισμένη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις.

Το παραπάνω αφορά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ήτοι του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ήδη ότι η πρώτη θα περιλαμβάνει επανάληψη του ιστορικού βήματος ανόδου των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, όπως τον Σεπτέμβριο. Καθώς πλησιάζει το νέο έτος, φαίνεται ότι η μάχη με τις τιμές υπερισχύει της ανάπτυξης, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως η θέση πολλών από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου αυτή τη στιγμή, θα γίνει πολύ πιο δύσκολη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ζοφερή εικόνα

Οι αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ουάσιγκτον -αυτή την εβδομάδα- προκειμένου να συμμετάσχουν  στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκεί, αναμένεται να αποκτήσουν μια αίσθηση του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, καθώς το Ταμείο αναμένεται να δημοσιεύσει -εντός της ημέρας- μια ζοφερή εικόνα για παγκόσμια οικονομική προοπτική. Μια ταλαιπωρημένη οικονομία κινδυνεύει να δημιουργήσει μια σύγκρουση στην ΕΚΤ, η οποία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αθόρυβη καθώς έληξε η ποσοτική χαλάρωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής ανανεώθηκε και τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 125 μονάδες βάσης.

«Η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει γρήγορα τώρα για να μειώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προτού οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς οδηγήσουν σε δευτερογενή αποτελέσματα», δήλωσε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin. «Μόλις οι κίνδυνοι ύφεσης γίνουν πραγματικότητα και αρχίσουν να εμφανίζονται οι πιέσεις στην οικονομία, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες αυξήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ