
Έτοιμες να αυξήσουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για πρώτη φορά από το 2012 είναι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, καθώς το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη έχει εισέλθει από το καλοκαίρι σε ανοδική τροχιά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συστημικός όμιλος αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, να ανακοινώσει την αναπροσαρμογή των αποδόσεων που προσφέρει στους πελάτες του.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Γιατί δεν φοβούνται ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων
Το ύψος τους θα διαμορφωθεί στις 10 -20 μονάδες βάσης, δίνοντας ξανά νόημα σε ένα προϊόν που μετά τον ουσιαστικό μηδενισμό των επιτοκίων (0,01% – 0,03%), έχει χάσει τη δημοφιλία του στις τάξεις των αποταμιευτών.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από το υψηλό των 44 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας καταγράφουν καθαρές εκροές της τάξης των 20 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μία κίνηση που θα συμπαρασύρει τον ανταγωνισμό. Μετά δε την αναμενόμενη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ αυτό το μήνα από την ΕΚΤ, θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα εντός του Νοεμβρίου, και άλλες αναπροσαρμογές.
Αντιστροφή τάσης
Αυτό θα οδηγήσει σε αντιστροφή των τάσεων στην εγχώρια αγορά καταθέσεων μετά από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η υποχώρηση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις από δ΄ τρίμηνο του 2019 έως σήμερα, αποδίδεται στη συρρίκνωση των επιτοκίων ελάχιστες μονάδες πάνω από το 0%.
Έτσι, οι καταθέτες στράφηκαν σε επενδυτικά προγράμματα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια, για τη διεκδίκηση μίας μεγαλύτερης απόδοσης.
Όλα αυτά βέβαια μέχρι και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Έκτοτε η μέση μηνιαία υποχώρηση των υπολοίπων της κατηγορίας έχει περιοριστεί από τα 900 εκατ. ευρώ το 2021 σε μόλις 250 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 5 μήνες.
Κι αυτό διότι η μεταβλητότητα στις αγορές οδήγησε τους επενδυτές στην έξοδο από προγράμματα υψηλού ρίσκου και στην επιστροφή στην ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων.
Όπως επισημαίνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου, «προτεραιότητα σε αυτή τη φάση για τους πελάτες μας, είναι η προστασία του κεφαλαίου τους».
Κατά τον ίδιο, μέχρι το τέλος του έτους, μετά και τις επικείμενες αυξήσεις στα προθεσμιακά επιτόκια, «θα δούμε μεταφορά αποταμιεύσεων που είναι σήμερα παρκαρισμένες σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, σε προϊόντα προκαθορισμένης διάρκειας, για την εξασφάλιση μίας μικρής έστω απόδοσης».
Πρόκειται για μία εξέλιξη πάντως που δεν συμφέρει τις τράπεζες, καθώς θα αυξηθούν τα έξοδα για τόκους, σε μία περίοδο που υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στο σύστημα.
Προστασία κεφαλαίου
Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις προσανατολίζονται στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στα επενδυτικά προγράμματα ελεγχόμενου ή μηδενικού ρίσκου.
Με αυτά παρέχουν στον αποταμιευτή ασφάλεια ως προς το αρχικό του κεφάλαιο και του δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα υψηλότερο επιτόκιο ανάλογα με την πορεία ενός συνδεδεμένου με το προϊόν χρηματοοικονομικού δείκτη.
Έτσι, χωρίς κίνδυνο ο καταθέτης προσδοκά σε μία υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων απόδοση, ενώ οι τράπεζες προστατεύουν την οργανική τους κερδοφορία, μην καταβάλλοντας τόκους και κερδίζοντας προμήθειες από τη διάθεση αυτών των προγραμμάτων.
Εξάλλου, κάποιοι όμιλοι διαθέτουν στην αγορά προϊόντα μεγάλης διάρκειας, έως και 10 έτη, με 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο και εξασφαλισμένο επιτόκιο που μπορεί να φτάνει έως και το 2%.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο