Στα γενέθλια των 50 ετών της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, η Motor Oil κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και δημιουργεί τη Motor Oil Renewable Energy (MORE Energy).

«Το βασικό μας χαρακτηριστικό είναι η συνεχής εξέλιξη. Σήμερα μεταφέρουμε την εμπειρία των τελευταίων 50 χρόνων στο επόμενο μας βήμα, τη MORE», είπε χθες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για τη νέα εταιρεία του ομίλου στην πράσινη ενέργεια, ο αναπληρωτής CEO του ενεργειακού ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης. Το πολύπειρο στέλεχος κι εκ των έμπιστων συνεργατών της οικογένειας Βαρδινογιάννη σηματοδότησε τη μετάβαση του ομίλου των διυλιστηρίων της Κορίνθου στην εποχή των ΑΠΕ και των καθαρότερων μορφών ενέργειας. Αλλά, και όπως υπογράμμισε, τη συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα, αξιοπιστία αλλά και ένα Μ, όπως το αρχικό γράμμα της MORE, που σημαίνει Μέτρο είναι οι αξίες με τις οποίες πορευόμαστε προς τη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου», τόνισε ο κ. Τζαννετάκης από το χώρο του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στέλνοντας το μήνυμα της καλά ζυγισμένης και βιώσιμης πορείας που ακολουθεί η Motor Oil ακόμα κι εν μέσω αβέβαιων εποχών, όπως αυτή της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Motor Oil: Εγκρίθηκε η εξαγορά του 75% του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ

Καθετοποίηση

Ο αναπληρωτής CEO του ομίλου με τη δημιουργία της MORE (τα αρχικά γράμματα της εταιρείας σχηματίζουν τη λέξη «περισσότερο» στα Αγγλικά) ανήγγειλε ουσιαστικά την περαιτέρω καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου της Motor Oil σε τέσσερις άξονες:

  1. Διυλιστήρια με ενεργειακή απόδοση και δέσμευση άνθρακα,
  2. Επένδυση στην ηλεκτροκίνηση και αύξηση των ΑΠΕ,
  3. Ανάπτυξη της «Διώρυγα Gas» για την αποθήκευση LNG αλλά και υδρογόνου μελλοντικά
  4. Παραγωγή ενέργειας από απόβλητα.

Το επενδυτικό πλάνο της Motor Oil περιλαμβάνει την επέκταση της στις καθαρότερες μορφές ενέργειας και το υδρογόνο.

Η MORE και η Ελλάκτωρ

Ο γενικός διευθυντής της MORE Energy Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου εξήγησε τη στρατηγική επιλογή της ανάπτυξης του ομίλου στις ΑΠΕ: «Είναι η μορφή ενέργειας που δεν εξαρτιέται από άλλες χώρες και έχει χαμηλό κόστος» τόνισε και έδωσε μία πρόγευση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας μέλους της Motor Oil.

Όπως είπε το επενδυμένο κεφάλαιο ανέρχεται στα 1,6 δις. ευρώ και τα EBITDA υπολογίζονται σε 130 εκ. ευρώ.

Η εγκατεστημένη ισχύς όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ θα είναι κοντά στα 1 GW, ενώ το pipeline των αδειών δημιουργεί μία δεξαμενή υποψηφίων έργων της τάξης των 2,2 GW. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο της εκδήλωσης η εξαγορά της πρώην «Άνεμος» αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Ο ίδιος είπε ότι στη φάση αυτή η MORE Energy θα συγκεντρώσει τις ΑΠΕ, τη διαχείριση ενέργειας ως ΦΟΣΕ συνολικής ισχύος 500 MW και το εμπόριο ενέργειας.

Η νέα εταιρεία του ομίλου της Motor Oil βλέπει αγορές του εξωτερικού, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη της θα έρθει με οργανική ανάπτυξη αλλά και με εξαγορές κυρίως ώριμων αδειών ΑΠΕ.

Η φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων

Στο τέλος της χθεσινής εκδήλωσης στο «Σταύρος Νιάρχος», στελέχη της διοίκησης κλήθηκαν να σχολιάσουν τον κανονισμό της Ευρ. Επιτροπής και της απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει εκτάκτων με 33% τα πρόσθετα έσοδα των διυλιστηρίων.

Όπως σημείωσαν, οι συγκεκριμένες διατάξεις του Κανονισμού, έχουν ασάφειες, όπως για παράδειγμα το αν στη φορολόγηση θα εμπίπτουν και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Επιπλέον, ήγειραν θέμα για το αν στη φορολόγηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα κέρδη από την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας καθώς και για εκείνα που προέρχονται από τις δραστηριότητες της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών διυλιστηρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια