Με αποχώρηση από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών απειλεί η Ρωσία, στέλνοντας μήνυμα στον ΟΗΕ πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της δεν θα προχωρήσει σε ανανέωση του deal τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ, τόνισε ότι η Μόσχα παρέδωσε χθες Τετάρτη μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία παραθέτει έναν κατάλογο παραπόνων. «Αν δούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα από τη ρωσική πλευρά της συμφωνίας – εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων – τότε μας συγχωρείτε, θα πρέπει να τη δούμε με διαφορετικό τρόπο», είπε.

Διαβάστε επίσης: Παράταση ενός έτους στη συμφωνία για τα σιτηρά ζητά ο ΟΗΕ

Σε ερώτηση αν η Ρωσία ενδέχεται να αρνηθεί να υποστηρίξει την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά λόγω των ανησυχιών, είπε: «Υπάρχει μια πιθανότητα… Δεν είμαστε ενάντια στις παραδόσεις σιτηρών, αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι ισότιμη, θα πρέπει να είναι δίκαιη και να εφαρμόζεται δίκαια από όλες τις πλευρές».

Η συμφωνία

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, άνοιξε το δρόμο στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που παρέμεναν αποκλεισμένα από την ρωσική εισβολή, ενώ η Μόσχα κέρδισε εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η συμφωνία βοήθησε στην αποσόβηση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης: η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η Ρωσία είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας λιπασμάτων. Αλλά η Μόσχα έχει επανειλημμένα παραπονεθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση λιπασμάτων και τροφίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή