Δύο ακτιβίστριες της εκστρατείας Just Stop Oil συνελήφθησαν την Παρασκευή, καθώς πέταξαν τοματόσουπα στον διάσημο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Στη συνέχεια κόλλησαν με κόλλα τα χέρια τους στον τοίχο δίπλα στον πίνακα.

«Τι αξίζει περισσότερο, η τέχνη ή η ζωή; Αξίζει περισσότερο από το φαγητό; Αξίζει περισσότερο από τη δικαιοσύνη; Σας απασχολεί περισσότερο η προστασία ενός πίνακα ή η προστασία του πλανήτη και των ανθρώπων μας; Η κρίση του κόστους ζωής είναι μέρος του κόστους της πετρελαϊκής κρίσης, τα καύσιμα είναι απρόσιτα σε εκατομμύρια ψυχρές, πεινασμένες οικογένειες. Δεν έχουν την πολυτέλεια να ζεστάνουν ούτε μια κονσέρβα σούπας», δήλωσε μία εξ αυτών, όπως δείχνει βίντεο από τα γεγονότα.

Υπό κράτηση

Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, οι ειδικοί αφαίρεσαν τις δύο γυναίκες από τον τοίχο και τις έθεσαν υπό κράτηση μετά τη σύλληψή τους για «εγκληματικές ζημιές και βαριά παράβαση».

Εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στον πίνακα, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 72,5 εκατομμύρια λίρες (80,99 εκατομμύρια δολάρια).

«Υπάρχει κάποια μικρή ζημιά στο πλαίσιο, αλλά ο πίνακας είναι αλώβητος», είπαν χαρακτηριστικά στο CNBC.

Τι απαντά η οργάνωση

Η Just Stop Oil διαδηλώνει στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι οι ενέργειές της αποτελούν «απάντηση στην αδράνεια της κυβέρνησης τόσο για την κρίση κόστους ζωής όσο και για την κλιματική κρίση».

Η ομάδα είπε επίσης ότι απαιτεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να θέσει τέλος σε όλα τα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus