Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς έλαβαν ώθηση από τη θετική εικόνα που είχε χτες η Wall Street, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησε και η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις αντοχές των οικονομιών της περιοχής έναντι της παγκόσμιας επιβράδυνσης της παραγωγής.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδισε 1,68%, οδηγώντας την άνοδο στην ευρύτερη περιοχή. Ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,38%, ενώ ο Topix ενισχύθηκε κατά 1,11%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,03%, με τον δείκτη Hang Seng Tech να κερδίζει 2,49%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,16% και ο σύνθετος δείκτης Shenzhen ενισχύθηκε κατά 0,582%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,86% και ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,67%.

Το κινεζικό ΑΕΠ

Η Κίνα επρόκειτο να ανακοινώσει στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αλλά καθυστέρησε, όπως και μια σειρά από οικονομικές ανακοινώσεις για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ημερολόγιο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση έρχεται καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πραγματοποιεί το 20ο Εθνικό Συνέδριό του.

Όπως σχολίασε ο Austan Goolsbee, οικονομολόγος και καθηγητής στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο, «δεδομένων των προφανών αρνητικών επιπτώσεων της πολιτικής μηδενικού Covid, που πιθανώς θα αποτυπωθούν στα στοιχεία του ΑΕΠ, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν να συμπέσουν οι ανακοινώσεις με το συνέδριο. Ο κανόνας των δεδομένων είναι ότι κανείς δεν κρύβει καλές ειδήσεις… το πιο πιθανό είναι ότι το ΑΕΠ έδειξε κάτι που δεν ήθελαν να δημοσιευθεί αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Goolsbee.

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η Ασία, και ιδιαίτερα η Νοτιοανατολική περιοχή, θα έχει πιθανότατα μια ισχυρή χρονιά μπροστά της, παρά τους κινδύνους ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος. Για παράδειγμα, το Βιετνάμ επωφελείται από το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών διαφοροποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ ο τουρισμός στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη θα βελτιωθεί. «Η Ασία παραμένει μια σχετική φωτεινή αχτίνα σε μια ολοένα και πιο σκοτεινή παγκόσμια οικονομία», ανέφερε το ΔΝΤ. Για την περιοχή της Ασίας, το ΔΝΤ προέβλεψε ανάπτυξη 4% φέτος και 4,3% το 2023, υψηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές