Το ασθενέστερο δολάριο σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την προσφορά στην αγορά του πετρελαίου, οδήγησαν σε αύξηση τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 74 σεντς, ή 0,8%, στα 92,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 78 σεντς, ή 0,9%, στα 86,24 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ – που μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων συμπεριλαμβανομένης της στερλίνας – υποχώρησε κοντά σε χαμηλό μιάμισης εβδομάδας καθώς η δημοσιονομική στροφή της Βρετανίας αναφορικά με τον αμφιλεγόμενο «μίνι-προϋπολογισμό» μείωσης φόρων, αύξησε την όρεξη για ανάληψη κινδύνων.

Διαβάστε επίσης – Η πολιτική ζημιά που προκάλεσαν τα «Trussonomics» είναι δύσκολο να ξεπεραστεί

Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

Αναλυτές της ANZ Research αναφέρουν σε σημείωμά τους, ότι μετά την απότομη μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε από τον ΟΠΕΚ+  νωρίτερα αυτόν τον μήνα, παρατηρήθηκε αύξηση των θέσεων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου από επενδυτές.

Διαβάστε επίσης – Η κυβέρνηση Μπάιντεν παίζει το «πετρελαϊκό χαρτί» πριν τις εκλογές

Υποστηρικτικά στις τιμές λειτουργούν  και οι προσδοκίες ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει χαλαρή νομισματική πολιτική για να βοηθήσει την οικονομία της, που ταλαιπωρήθηκε από τους περιορισμούς της COVID-19.

Αχαρτογράφητα νερά

O Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV, υπογράμμισε ότι η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά: «Αυτή τη στιγμή, υποψιάζομαι ότι η αγορά ανησυχεί περισσότερο για τις επιπτώσεις που θα έχει μια επιβράδυνση στη ζήτηση», τόνισε.

Το αργό έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του από τις αρχές Ιουνίου, διαγράφοντας όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τον Δεκέμβριο, ωθώντας τους εμπόρους και τα διυλιστήρια να κάνουν κράτηση για δεξαμενές αποθήκευσης εν όψει της κρίσης της προσφοράς.

Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει κι άλλους αντίθετους ανέμους, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ και της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης, καθώς το έθνος εμμένει στην πολιτική του Covid Zero, μια στρατηγική που έχει πλήξει την οικονομία του και έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές