Οι προσδοκίες για ανάπτυξη της οικονομίας στη Γερμανία, εμφάνισαν ήπια βελτίωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ZEW την Τρίτη.

Ο δείκτης των οικονομικών προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις -59,2 μονάδες τον Οκτώβριο από τις -61,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα σημειώσει πτώση στις -65 μονάδες.

Παρά την μικρή αύξηση των προσδοκιών, οι οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση.

Ο δείκτης που καταγράφει τις τρέχουσες συνθήκες μειώθηκε κατακόρυφα στις -72,2 μονάδες τον Οκτώβριο από τις -60,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για -68 μονάδες.

Η πιθανότητα το πραγματικό ΑΕΠ να μειωθεί κατά τη διάρκεια του επομένου εξαμήνου, έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, τόνισε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.

«Συνολικά οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν ξανά», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Χάμπεκ: Η Γερμανία αναμένει ύφεση το 2023

Κίνδυνοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διψήφιος πληθωρισμός και το ενδεχόμενο ελλείψεων ενέργειας μέσα στο χειμώνα πλήττουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να παρασύρει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση κατά το επόμενο έτος. Καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν επιβραδύνει την παραγωγή ή έκλεισαν εργοστάσια, την ώρα που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς θέρμανσης.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας. Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 0,75 μονάδες την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση