Η χρήση κοκαΐνης, οπιοειδών, κάνναβης και μεθαμφεταμινών σχετίζεται με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκρέγκορι Μάρκους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έγινε σε βάθος 11 ετών και αφορούσε συνολικά 23,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο (το 4,2%) διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια της μελέτης.

Τα στοιχεία

Μεταξύ των ναρκωτικών ουσιών που εξετάστηκαν, τον μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής -σχεδόν διπλάσιο(αύξηση 86%)- έχουν οι μεθαμεταμφίνες και ακολουθούν κατά σειρά τα οπιοειδή (αύξηση 74%), η κοκαΐνη (61%) και η κάνναβη (35%). Όσοι έκαναν χρήση δύο ή περισσότερων ειδών ναρκωτικών ουσιών, είχαν κατά 63% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με τους χρήστες μόνο μιας κατηγορίας ναρκωτικών.

«Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη μακράς διαρκείας μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ μεθαμεταμφινών, κοκαΐνης, οπιοειδών, κάνναβης και της κολπικής μαρμαρυγής. Και τα τέσσερα είδη ναρκωτικών βρέθηκαν να σχετίζονται με μεγαλύτερους κινδύνους εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, σε σχέση με τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης. Αυτό δείχνει ότι η αποφυγή αυτών των ουσιών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εν λόγω αρρυθμίας», δήλωσε ο δρ Μάρκους.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης

Ο ίδιος επεσήμανε -λαμβάνοντας υπόψη την τάση νομιμοποίησης της κάνναβης διεθνώς- ότι «μολονότι η αύξηση κινδύνου είναι σχετικά μικρότερη για την κάνναβη, παρόλα αυτά και αυτή σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα νέας διάγνωσης κολπικής μαρμαρυγής και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο για αρρυθμία κατά 26% και 24% αντίστοιχα. Η κάνναβη ενέχει σχεδόν παρόμοιο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή με το τσιγάρο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας κατά 32%».

Πρόσθεσε ότι «σε μια ανάλυση άνευ προηγουμένου σε μέγεθος δείγματος, δείξαμε σαφώς ότι τα παράνομα ναρκωτικά ενέχουν σημαντικά μεγαλύτερους κινδύνους για κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Πάνω από το 60% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή έχουν σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής και τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με την πάθηση, είναι συχνά θανατηφόρα ή προκαλούν αναπηρίες. Καθώς μερικές χώρες κάνουν βήματα προς τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης και υιοθετούν πιο χαλαρές νομοθεσίες αναφορικά με τη χρήση άλλων παράνομων ναρκωτικών, η έρευνα μας δείχνει την ανάγκη επιφύλαξης και τη σημασία της σωστής πληροφόρησης για τους πιθανούς κινδύνους».

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας παγκοσμίως. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν ταχυπαλμίες, δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης και δυσκολία ύπνου. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές, ενώ επίσης σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες και κατά μιάμιση φορά μεγαλύτερο στους άνδρες. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus