Ξεπέρασε ξανά το 5% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το μεσημέρι της Τετάρτης. Στις 14:30 ώρα Ελλάδας, άγγιζε στο 5,04%, με το spread να διαμορφώνεται στο 2,69%.

Το ελληνικό δεκαετές επηρρεάζεται από την γενικευμένη πίεση στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, των οποίων οι αποδόσεις αυξήθηκαν την Τετάρτη αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) δήλωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου θα αρχίσει να πωλεί μέρος των κρατικών ομολόγων που κατέχει στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. στις 27 Οκτωβρίου «βλέπουν» οι αναλυτές

Η Βρετανία

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναγκάστηκε να αρχίσει να αγοράζει και πάλι ομόλογα τον περασμένο μήνα, αφού τα σχέδια της κυβέρνησης για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές – οι οποίες έχουν πλέον ανατραπεί σχεδόν πλήρως – προκάλεσαν χάος στην αγορά των ομολόγων μεγάλης διάρκειας.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε τελευταία κατά 7 μονάδες βάσης (bps) στο 2,343%. Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν.

ΕΚΤ και επιτόκια

Αν και η βρετανική αναταραχή έχει προκαλέσει μεταβλητότητα, η πολιτική επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων φέτος.

Ο Antoine Bouvet, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING, δήλωσε ότι οι πιο ήρεμες συνθήκες στην αγορά σημαίνουν ότι «οι αποδόσεις των ομολόγων είναι ελεύθερες να συνεχίσουν την ανοδική τους τάση».

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει άλλη μια δυναμική αύξηση κατά 75 μ.β. του κύριου επιτοκίου της κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές