Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατάφεραν να απορροφήσουν τις σημαντικές πιέσεις που δέχτηκαν αρχικά, με τη βοήθεια της παρέμβασης της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -2%. Ο κλάδος των τραπεζών έχασε 2,2%, ενώ ο κλάδος της υγείας κέρδισε 1,8%.Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,30% στις 7.005 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 12.183 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,19% στις 5.765 μονάδες.

Σημείο-κλειδί η παρέμβαση της BoE 

Η εξέλιξη της ημέρας και αυτή που άλλαξε την εικόνα των αγορών, ήταν σαφώς η νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, η BoE ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους για όσο χρειαστεί για να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συνάμα με τη στροφή της στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων. Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ακόμη πιο δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης της ροής χρήματος στην πραγματική οικονομία.Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου Thyssenkrupp υποχώρησαν 11%, αφού η JPMorgan επανήλθε με την κάλυψη της μετοχής, αλλά με αξιολόγηση «underweight». Στον αντίποδα, η βρετανική Hikma Pharmaceuticals σημείωσε άλμα άνω του 8%.Παρόλα αυτά, το μακροοικονομικό τοπίο θα παραμείνει «αρκετά δύσκολο» στην Ευρώπη για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τον Neil Veitch, διευθυντή επενδύσεων της SVM Asset Management. Ενεργειακή κρίση, πόλεμος, υψηλός πληθωρισμός και ένας δύσκολος χειμώνας ενόψει συνθέτουν το σκηνικό στην Ευρώπη, με τις αγορές να πιέζονται, το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά και τα νοικοκυριά να δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις.

Ανήσυχοι οι επενδυτές 

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού θα ωθήσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, φόβοι που έχουν επιδεινωθεί από τις πιο επιθετικές δηλώσεις από αξιωματούχους της Federal Reserve. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης ξεκινήσει μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, παρά το γεγονός ότι η περιοχή υποφέρει από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την ενεργειακή κρίση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.Στα μάκρο της ημέρας, Ο γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK υποχώρησε απότομα στο -42,5 τον Οκτώβριο, από το αναθεωρημένο χαμηλότερο των -36,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας σε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό.  Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -39 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές