Κάτω από το πλαφόν που είχαν ορίσει τον Μάιο Ισπανία και Πορτογαλία υποχώρησαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής της Ιβηρικής, μετά την προειδοποίηση της ισπανικής Enagas, που διαχειρίζεται το δίκτυο αερίου της χώρας, τη Δευτέρα, ότι ενδέχεται να χρειαστεί να απορρίψει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επειδή οι έξι τερματικοί σταθμοί της είναι σχεδόν γεμάτοι.

Στη γειτονική Πορτογαλία, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δηλώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης στον τερματικό σταθμό της στο Sines είναι γεμάτες.

Πτώση των τιμών

Η απότομη πτώση των τιμών διευρύνθηκε αφότου η πλατφόρμα που διαχειρίζεται την ιβηρική αγορά, με την ονομασία Mibgas, καθόρισε τιμή στα 31,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για το συμβόλαιο ημέρας, έναντι 41,49 ευρώ στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Είναι η πρώτη ημέρα που δεν θα χρησιμοποιηθεί ο εγκεκριμένος από την ΕΕ ιβηρικός μηχανισμός για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου από τότε που εγκρίθηκε, τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: LNG: Μποτιλιάρισμα από τάνκερ στη Μεσόγειο

Δεκάδες πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κάνουν κύκλους στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, μη μπορώντας να εκφορτώσουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο λόγω έλλειψης δυναμικότητας επαναεριοποίησης, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια που μετατρέπουν το καύσιμο πίσω σε φυσικό αέριο να λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα.

Οι εν λόγω τερματικοί σταθμοί δεν διαθέτουν επαρκή υποδομή αγωγών για να μεταφέρουν το αέριο που διατηρείται στις αποθήκες σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

«Φορτωμένη» με αέριο η Ιβηρική

«Η απότομη πτώση της τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιβηρική είναι “φορτωμένη” με φυσικό αέριο και δεν έχει πλέον αποθηκευτική ικανότητα στους τερματικούς σταθμούς της, ενώ δεν υπάρχει κατανάλωση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών, καθώς οι θερμοκρασίες είναι πάνω από το κανονικό», δήλωσε ο αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros.

Ωστόσο, η μείωση των τιμών θα μπορούσε να είναι βραχύβια. Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει πιθανές διαταραχές λόγω των πλημμυρών στη Νιγηρία, η οποία προμηθεύει περίπου το ήμισυ του υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας στην τηλεόραση RTP.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά το 2023 θα είναι μια εντελώς εξαιρετική χρονιά στην ενέργεια, επειδή η Ευρώπη θα ζει χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», είπε. «Βιώνουμε ήδη ένα αυθεντικό κυνήγι φυσικού αερίου».

Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Ρεκόρ εισαγωγών LNG με 60 φορτία στη Ρεβυθουσα

Τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ιβηρική θα μπορούσαν να ανακόψουν περαιτέρω την υδροηλεκτρική παραγωγή και να ασκήσουν πίεση στους προμηθευτές να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Από μακριά κοιτά το «θαύμα» η υπόλοιπη Ευρώπη

Πάντως, οι υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν πρόκειται να επωφεληθούν από τη συμφόρηση στην Ιβηρική χερσόνησο, καθώς, ελλείψει αγωγών και υποδομών επαναεριοποίησης, το φθηνότερο φυσικό αέριο δεν μπορεί να φτάσει σε αυτούς.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πρόκειται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον αγωγό MidCat που θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο -και αργότερα υδρογόνο- από την Ιβηρική στην κεντρική Ευρώπη. Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί στη νέα διασύνδεση.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου είναι μια καλή είδηση για τους Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές, οι οποίοι ενδέχεται να δουν χαμηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου, καθώς και για τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών τους, αν και οι άλλες χώρες της ΕΕ είναι απίθανο να δουν άμεσα οφέλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια