Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, ο 79χρονος Xoυ Ζιντάο, φάνηκε αρχικά απρόθυμος να εγκαταλείψει την πρώτη σειρά των μελών της μόνιμης επιτροπής του πολιτμπιρό στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, όπου καθόταν δίπλα στον πρόεδρο της Κινας Σι Τζινπίνγκ.

Είχε σύντομες συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, αφότου τον πλησίασαν και του μίλησαν δύο από τους υπεύθυνους για την τήρηση της τάξης στο συνέδριο. Ένας εξ αυτών, κρατώντας τον Χου από το μπράτσο, τον συνό εψε εκτός της αίθουσας.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Το συνέδριο της κυριαρχίας του Σι Τζινπίνγκ

Δεν υπήρξε άμεση επίσημη εξήγηση για την έξοδό του. Ο Χου είχε παρακολουθήσει ολόκληρη την σχεδόν δίωρη εναρκτήρια ομιλία του Σι στο συνέδριο στις 16 Οκτωβρίου. Ο Victor Shih, ένας Κινέζος ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι η έξοδος του Χου ήταν «απλά εκπληκτική».

Διαβάστε επίσης – Ο στρατός της Κίνας πλησιάζει σε ικανότητες τις ΗΠΑ, είναι όμως ετοιμοπόλεμος;

Δείτε το βίντεο

Για τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενίσχυσε την εξουσία του σήμερα καθώς το 20ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ολοκληρώθηκε με την πρόωρη αποχώρηση του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ από την ανώτατη κομματική του θέση.

«Τα επιτεύγματα του κόμματος τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ασύγκριτα ένδοξα», είπε ο Σι στον τελευταίο του λόγο στο συνέδριο. «Το κόμμα ανθίζει και είμαστε απόλυτα σίγουροι και ικανοί να δημιουργήσουμε νέα και μεγαλύτερα θαύματα».

Το συνέδριο ενίσχυσε επίσης την ήδη σιδερένια λαβή του Σι στην εξουσία γεγονός που σηματοδοτεί η αποχώρηση των Λι και Γουάνγκ Γιανγκ, προηγουμένως μελών του πιο ισχυρού σώματος του κόμματος, της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου με επικεφαλής τον Σι. Κανένας από τους δύο δεν περιλήφθηκε στη λίστα ως μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής των 205 μελών του κόμματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι αποχωρήσεις τους θα επιτρέψουν στον Σι να διορίσει περισσότερους πιστούς στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, τα μέλη της οποίας θα αποκαλυφθούν την Κυριακή, μαζί με 13 νέους διορισμένους στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα