Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα διαφυλάξει την οικονομική σταθερότητα το επόμενο έτος και θα διατηρήσει ένα ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση διολισθαίνει σε μια «οικονομική κρίση», δήλωσε την Κυριακή ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Καθώς η χώρα γιόρταζει την επέτειο της εξέγερσης του 1956 κατά της σοβιετικής κυριαρχίας, ο Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές του Απριλίου, δήλωσε ότι το επόμενο έτος θα θέσει αρκετές προκλήσεις με τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

«Έχουμε ένα πόλεμο στα ανατολικά και μια οικονομική κρίση στη Δύση», δήλωσε ο Όρμπαν στους υποστηρικτές του στο Ζάλεγκερσεγκ, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, προσθέτοντας ότι υπάρχει «οικονομική κρίση και οικονομική ύφεση στην ΕΕ».

Τα ανώτατα όρια στους λογαριασμούς ενέργειας

Στη Βουδαπέστη, δάσκαλοι και φοιτητές επρόκειτο να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης αργότερα εντός της ημέρας.

«Το 1956 μάθαμε ότι η ενότητα είναι απαραίτητη σε δύσκολους καιρούς … θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα, όλοι θα έχουν δουλειά, μπορούμε να υπερασπιστούμε το καθεστώς των ανώτατων ορίων στους λογαριασμούς ενέργειας και οι οικογένειες δεν θα μείνουν μόνες τους»

Τα ανώτατα όρια στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της πολιτικής του Όρμπαν, αλλά το κόστος του προγράμματος αυξήθηκε φέτος λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, επιβαρύνοντας σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει το ανώτατο όριο για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση από την 1η Αυγούστου.

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 4,1% το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός προβλεπόταν στο 5,2%, προβλέψεις όμως που κατέστησαν παρωχημένες από την εκτίναξη των τιμών σε διψήφια νούμερα. Ο συνολικός πληθωρισμός ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο και εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1% το επόμενο έτος.

Η Ουγγαρία, η οποία εξακολουθεί να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της από τη Ρωσία, είδε την άνοδο των τιμών της ενέργειας να διευρύνει το εμπορικό αλλό  και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν το 8% του ΑΕΠ φέτος.

Το νόμισμα φιορίνι έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και του δολαρίου νωρίτερα αυτό το μήνα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης στις 14 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή