
Έτοιμη για συγκομιδή για τη νέα σεζόν είναι η κύρια ποικιλία ακτινιδίων Hayward με τους παραγωγούς να έχουν προχωρήσει στις πρώτες κοπές για εμπορία και εξαγωγή.
«Όμως, τόσο η συγκομιδή όσο και η διαλογή και συσκευασία των ακτινιδίων θα πρέπει να γίνουν εφόσον έχουν ελεχθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, έχοντας ολοκληρωθεί οι καλλιέργειες φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (παγετό, καύσωνα, ξηρασία), το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και να βρεθούν οι απαιτούμενοι εργάτες γης», σχολιάζει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Η οψιμότητα κρατά πίσω το ακτινίδιο

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ακανθώδες ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης, τα ακτινίδια συντηρούνται και υφίστανται διαλογή, τυποποίηση –συσκευασία από τη στιγμή της συγκομιδής τους μέχρι τον Ιούνιο σε ψυκτικούς θαλάμους, που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. Ο κλάδος της εξαγωγής-εμπορίας ακτινιδίων επομένως έχει μόνιμη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια-ψυγεία. Δυστυχώς, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δεν είναι ο μόνος ανησυχητικός οικονομικός παράγοντας αλλά είναι πρόσθετος στα έξοδα παραγωγής και συσκευασίας, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε ένα χρόνο.
Αυτά τα αυξημένα στοιχεία κόστους – όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς – είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους .
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή – διακίνηση ακτινιδίων, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και 20 Οκτωβρίου 2022 οι αναγγελίες φορτίων αφορούσαν 7.608 τόνους έναντι 7.797 τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες που κατευθύνθηκαν προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 730 τόνους, προς Ισπανία 1.457 τόνοι και Ιταλία 1.569 τόνοι (έναντι 594, 567 και 1.826 τόνων, αντίστοιχα πέρυσι), συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση.


Latest News

Γάλα και κρέας σε κρίση – Ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2023
Αναμένεται περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση κρέατος

Οι 5 πληγές που άνοιξε η κρίση στον αγροτικό τομέα
Τι προβλέπει η έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών της ΕΕ

Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι»
Ανησυχία για αύξηση των εισαγωγών αμνοεριφίων

Πώς θα διαμορφωθεί η παραγωγή μήλων και αχλαδιών - Αναθεωρημένες προβλέψεις
Οι νέες προβλέψεις για τη νέα σεζόν από την Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιτήρησης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών
Επιτήρηση των βοοειδών και τα μέτρα σε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση

Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές αγροτικών προϊόντων
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2022

Πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια
Άμεση ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα επιτραπέζια σταφύλια Κορινθίας να μην εγκαταλειφθούν

Ετοιμάζονται για Αθήνα οι αγρότες - Ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
Τι αποφάσισαν δενδροκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές

«Όχι» στην απομόνωση των μοσχαριών – Συστάσεις καλής ευζωίας
Τι συστήνουν οι επιστήμοες της EFSA

«Πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα;» - Ελέγχους απαιτούν οι κτηνοτρόφοι
Απλήρωτοι παραμένουν κτηνοτρόφοι για την ενίσχυση των ζωοτροφών