Έτοιμη για συγκομιδή για τη νέα σεζόν είναι η κύρια ποικιλία ακτινιδίων Hayward με τους παραγωγούς να έχουν προχωρήσει στις πρώτες κοπές για εμπορία και εξαγωγή.

«Όμως, τόσο η συγκομιδή όσο και η διαλογή και συσκευασία των ακτινιδίων θα πρέπει να γίνουν εφόσον έχουν ελεχθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, έχοντας ολοκληρωθεί οι καλλιέργειες φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (παγετό, καύσωνα, ξηρασία), το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και να βρεθούν οι απαιτούμενοι εργάτες γης», σχολιάζει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Η οψιμότητα κρατά πίσω το ακτινίδιο

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ακανθώδες ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης, τα ακτινίδια συντηρούνται και υφίστανται διαλογή, τυποποίηση –συσκευασία από τη στιγμή της συγκομιδής τους μέχρι τον Ιούνιο σε ψυκτικούς θαλάμους, που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. Ο κλάδος της εξαγωγής-εμπορίας ακτινιδίων επομένως έχει μόνιμη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια-ψυγεία. Δυστυχώς, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δεν είναι ο μόνος ανησυχητικός οικονομικός παράγοντας αλλά είναι πρόσθετος στα έξοδα παραγωγής και συσκευασίας, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε ένα χρόνο.

Αυτά τα αυξημένα στοιχεία κόστους – όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς – είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους .

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή – διακίνηση ακτινιδίων, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και 20 Οκτωβρίου 2022 οι  αναγγελίες φορτίων αφορούσαν 7.608 τόνους έναντι 7.797 τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες που κατευθύνθηκαν προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 730 τόνους, προς Ισπανία 1.457 τόνοι και Ιταλία 1.569 τόνοι (έναντι 594, 567 και 1.826 τόνων, αντίστοιχα πέρυσι), συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO