Στις 15 Οκτωβρίου 2022 ξεκινά επίσημα η συγκομιδή για την κύρια ποικιλία ακτινιδιών, την Hayward, με τους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών να εφιστά την προστοχή στις αρμόδιες αρχές, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας για την διασφάλιση της καλής φήμης του προϊόντος.

Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφόρηση των εξαγωγέων από την αρμόδια διεύθυνση του ΥπΑΑΤ, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν φορτία ανώριμων ακτινιδίων, τα οποία δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και ήταν ατυποποίητα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.

Διαβάστε επίσης: Ακτινίδια: Πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές

«Οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς, που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε την δυσφήμηση των προϊόντων μας, η οποία μπορεί να προέλθει κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης, που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», επισήμανε σχολιάζοντας ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει τα φαινόμενα διακίνησης από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές, προειδοποιώντας ότι «την τρέχουσα περίοδο τα ακτινίδια, τα οποία δεν πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix, η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία ή κατευθύνονται για «βιομηχανική χρήση», υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα».

  • Από 1/9/2022 έως και 29/9/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 1.131 τόνους έναντι 2.367 τ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO