Κατά 48% έχει αυξηθεί την τελευταία 5ετια η τιμή της μαστίχας, καταγράφοντας την δυναμική που καταγράφει η παραγωγή.

Μάλιστα και φέτος η τιμή για την πρώτη και την δεύτερη κατηγορία μαστίχας θα είναι αυξημένη κατά 5 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Κανονισμού Παραλαβών εσοδείας 2022, όπως εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Διαβάστε επίσης: Ελιά: Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την ΠΟΠ Καλαμάτας

Η Εγκύκλιος, εστάλη σε όλους τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς Μαστιχοπαραγωγών, προς ενημέρωση των μελών τους τα οποία περνούν στη φάση καθαρισμού της φετινής σοδειάς μαστιχιού.

Σύμφωνα με τον πίνακα τιμών, για την πρώτη κατηγορία ποιότητα μαστίχας φτάνει στα  96 ευρώ/κιλό, από 91 που ήταν πέρυσι, ενώ 5 ευρώ/κιλό είναι η αύξηση και για τη Β κατηγορία, η οποία ανέρχεται στα 92 ευρώ (ήταν 87 ευρώ/κιλό).

Οι κατηγορίες Β1, Γ και Γ1 θα έχουν αύξηση 4 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι η διαλογή και ο καθορισμός της ποιότητας γίνονται με ηλεκτρονικό έλεγχο προηγμένων τεχνικών μέσων που έχει προμηθευτεί η ΕΜΧ, και να διασφαλίζει έτσι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Συνοπτικά οι τιμές παραγωγού καθώς και ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζονται παρακάτω:

Σημαντικό είναι επίσης ότι προβλέπεται πως η εξόφληση των μαστιχοπαραγωγών θα γίνει με πληρωμή του 90% του τιμολογίου ένα μήνα μετά την παράδοση και το υπόλοιπο 10% σε ένα εξάμηνο.

«Για ακόμα μια φορά η ΕΜΧ με επιστημονική τεκμηρίωση, έχοντας την οικονομική δυνατότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών και της οικονομίας του νησιού, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας», σημειώνεται στο σχετικό μήνυμα του προέδρου της Ένωσης Γιώργου Τούμπου στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO