Γιατί «ξέχασαν» τη μεγάλη επένδυση στο Θριάσιο;

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την οικονομία, και ιδιαίτερα για τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών, είναι το κέντρο logistics στο Θριάσιο.

Ένα project που θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και αν θέλετε είναι και μια σημαντικότατη παρέμβαση, η δεύτερη σε μέγεθος και σημασία μετά το Ελληνικό.

Αυτό, λοιπόν, το έργο, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους που είχαν εμφανιστεί εδώ και χρόνια, αφού έγινε η επαναδιαπραγμάτευση με την Κομισιόν, στο παρά πέντε και προτού χαλάσει η συμφωνία, αφού έκλεισαν λοιπόν όλες οι εκκρεμότητες, κάποιος έχει αποφασίσει να το τρενάρει.

Η σύμβαση παραχώρησης στην κοινοπραξία Goldair – ETBA έπρεπε να έχει κατατεθεί στη Βουλή από το καλοκαίρι. Αρχικά πριν από τις διακοπές, στη συνέχεια όλοι περίμεναν ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τα… μπάνια του λαού… και των βουλευτών.

Αλίμονο, έχουν περάσει δύο μήνες μέσα στο φθινόπωρο αλλά η σύμβαση δεν έχει πάει στη Βουλή. Τι περιμένουν άραγε στο υπουργείο; Να πάμε στα Χριστούγεννα; Ή μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα προεκλογική στην όλη καθυστέρηση;

Τέτοιες επενδύσεις, με σίγουρο και σοβαρό επενδυτή, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ακόμη και με εξασφαλισμένο εργολάβο που θα αναλάβει να φτιάξει το έργο, δεν πρέπει να καθυστερούν. Ειδικά τώρα που όλοι μιλούν για επενδυτικό «οργασμό» στην Ελλάδα.

Όταν μιλάμε για ξεκάθαρο project άνω των 150 εκατ. ευρώ, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής του Θριασίου και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο εμπορευματικών μεταφορών στα Βαλκάνια, καλό είναι να προσέχουμε με τα χρονοδιαγράμματα.

210 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων θα φτιαχτούν, 250 χιλιάδες παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα, 120 θέσεις για φορτηγά σε μια έκταση 588 στρεμμάτων. Αυτά όλα θα κατασκευαστούν την ώρα που το λιανεμπόριο ζητά νέους χώρους αποθήκευσης και η χώρα δεν έχει.

Ας μην κλαίμε, λοιπόν, όταν δεν γίνονται επενδύσεις…

Το πάρτι… των μπαταξήδων τους ρεύματος

Σε μεγάλο πονοκέφαλο… εξελίσσεται για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας η διάταξη που θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και δίνει τη δυνατότητα της αζημίως μετακίνησης των καταναλωτών από εταιρεία σε εταιρεία.

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κατάργησε τα πέναλτι της πρόωρης αποχώρησης από τα συμβόλαια προμήθειας για να πιέσει τους προμηθευτές ώστε να ρίξουν τις τιμές ρεύματος, ωστόσο με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως λένε πηγές της αγοράς, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των λογαριασμών με αφορμή τη νέα διάταξη κάνουν πάρτι… καθώς μπορούν άνετα να μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο χωρίς οικονομική επιβάρυνση αλλά και αφήνοντας και φέσια… στον προηγούμενο. Ως προς το τελευταίο, να θυμίσουμε, ότι απόφαση του ΣτΕ, πολύ καιρό πριν την ενεργειακή κρίση,  έκρινε πως δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην αλλαγή προμηθευτή και ως ένα από αυτά θεώρησε και την εξόφληση των λογαριασμών ως προϋπόθεση για τη μετακίνηση των καταναλωτών από εταιρεία σε εταιρεία.

Το θέμα έχουν θέσει στον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα οι σύνδεσμοι των εταιρειών ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ και εκείνος με τη σειρά του αποφάσισε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας μεταξύ του υπουργείου, των φορέων εκπροσώπησης της αγοράς και της ΡΑΕ.

Η ομάδα εργασίας συνέρχεται σήμερα για πρώτη φορά και όπως μαθαίνουμε, η λύση που προωθείται, προκειμένου να μην αλλάξει η διάταξη Σκρέκα είναι να τεθεί ως προϋπόθεση αλλαγής προμηθευτή ο οφειλέτης καταναλωτής να έχει προηγουμένως διακανονίσει τα χρέη του…

Δεκαπενταύγουστο μέσα στον Οκτώβρη για τον τουρισμό

«Θα μοιάζει με… Δεκαπενταύγουστο». Αυτό μας μετέφερε κτηματομεσίτης για την εικόνα που θα δούμε σε Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, το τριήμερο που έρχεται. Δηλαδή την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και το Σαββατοκύριακο που έπεται.

Οι πόλεις θα αδειάσουν από κόσμο, κι αυτό φαίνεται από την πληρότητα που καταγράφεται στους τουριστικούς προορισμούς. Όχι μόνο τους χειμερινούς αφού μεγάλη ζήτηση για το τριήμερο παρατηρείται και σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω του καλού καιρού.

Όμως, αυτό που συμβαίνει με το εγχώριο τουρισμό αυτές τις ημέρες είχαμε να το δούμε βεβαίως πριν από την πανδημία αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και πριν από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Στις περισσότερες περιοχές η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 80% και 100%, ειδικά όπου υπάρχουν καταλύματα κοντά στην Αθήνα. Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας, Ναύλιο, Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Αράχωβα, Παύλιανη, Μάνη, Καλαμάτα, αναμένεται να βουλιάξουν αφού τα άδεια κρεβάτια είναι πλέον ελάχιστα. Στο 80% με 90% είναι η πληρότητα σε πιο μακρινούς προορισμούς, όπως τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι, το Πήλιο, η Λίμνη Πλαστήρα.

Οσο για τιμές; Μάλλον «τσιμπημένες» αφού το ενεργειακό κόστος έχει ανεβάσει και το κόστος διαμονής. Μπορεί κάποιος να βρεις από 300 έως και 1.500 ευρώ για ένα τριήμερο, ανάλογα με τον προορισμό και την πολυτέλεια.

850 ευρώ τη βραδιά!

Στα μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία της Αθήνας επικρατεί αισιοδοξία και για το 2023, παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος, οι πληρότητες είναι υψηλές, η επανάκαμψη των πλούσιων αμερικανών τουριστών σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου επέτρεψε την άνοδο των τιμών και πλέον μπορεί να πει κανείς ότι οι οιωνοί φαντάζουν άριστοι, παρά την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο και τη διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρώπη. Τα πολυτελή δωμάτια των ξενοδοχείων που βλέπουν την πλατεία Συντάγματος κοστίζουν πλέον και 850 ευρώ τη βραδιά! Γενικώς αναμένουν ότι και το 2023 θα φέρει πληρότητες σαν τις εφετινές. Το γεγονός ενθαρρύνει προφανώς τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, όπως δηλώνουν και οι ξενοδοχειακές κατασκευές που αυξάνονται και πληθύνονται στην Αθήνα.

Γειτονιές φιλοξενίας

Αυτό που απασχολεί και τον δήμαρχο Αθηναίων είναι η μετατροπή πολλών αθηναϊκών γειτονιών σε αμιγώς τουριστικές ζώνες εξαιτίας της εκτίναξης του αριθμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι και εσχάτως η Κυψέλη και τα Πατήσια μετατρέπονται σε γειτονιές φιλοξενίας τουριστών αλλοιώνοντας τόσο τον χαρακτήρα τους όσο και τους όρους συνιδιοκτησίας. Και αυτό γιατί σε οικοδομήματα κατά βάση λαϊκής κατοικίας μαζί με τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές συνοικούν πλέον και περιστασιακοί εναλλασσόμενοι τουρίστες, με ό,τι αυτό συνοδεύεται. Η όλη εξέλιξη και επεκτατική τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης απασχολεί τον Κώστα Μπακογιάννη, επειδή διαισθάνεται ότι θίγεται μαζικά το αγαθό της κοινωνικής κατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ηδη συζητεί παρεμβάσεις ώστε να μην καταστεί πλειοψηφική η τουριστική δραστηριότητα στις γειτονιές της Αθήνας. Αναμένουμε…

Νέα αύξηση επιτοκίων, νέο σοκ σε δανειολήπτες

Νέο σοκ για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, έρχεται αυτή την εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν. Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να βγάλει νέα αύξηση των επιτοκίων που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

Η συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη και θα επιβεβαιωθεί η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που επιλέγεται προκειμένου να ανακοπούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Οι κεντρικοί τραπεζίτες περίμεναν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έτσι ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων, όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Με μέσο πληθωρισμό 9,9% τον Σεπτέμβριο, δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο θα είναι η τρίτη αύξηση από τον Ιούλιο και πλέον το βασικό επιτόκιο θα έχει αυξηθεί 200 μονάδες βάσης.

Ηδη τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο οι μηνιαίες δόσεις.

το τελικό επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων κυμαίνεται στα επίπεδα πέριξ του 4% (με εξαίρεση κάποιες μεγάλες χρηματοδοτήσεις) ενώ αντίστοιχα για τα στεγαστικά κυμαίνεται ανάμεσα στο 4% με 4,5%, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη

Χριστούγεννα με γεμάτες τσέπες

Χαράς ευαγγέλια, εκεί γύρω στα Χριστούγεννα, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες, για εκατομμύρια Ελληνες. Κάτι το έκτακτο 250άρι που θα δοθεί, κάτι το επίδομα θέρμανσης που θα πάρουν 1,3 εκατ. Ελληνες (900.000 πέρυσι) αναμένεται να «ζεστάνει» πολλές τσέπες.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ΚΥΑ που θα κλειδώνει τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης για φέτος, το οποίο διευρύνεται και θα δοθεί σε περισσότερους. 500 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν με κάθε νοικοκυριό να παίρνει από 100 έως 800 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα θα ισχύσουν:

1. Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

2. Για τον έγγαμο σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

3. Τα περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται πιθανότητα στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, ενώ θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η πρώτη δόση, που θα αφορά του παλαιούς δικαιούχους, θα χορηγηθεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου

Προεκλογικές εκστρατείες στην επαρχία

Nα πάμε στα πολιτικά και να σας πούμε ότι η… πορεία προς το λαό θα είναι το επόμενο project για τους αρχηγούς των κομμάτων. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνουν συνεχείς περιοδείες το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους. Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης, μόλις περάσει η μεγάλη ταλαιπωρία του με το πόδι του, που τον έχει κρατήσει πίσω εδώ κι 1,5 μήνα, θα ξεκινήσει συναντήσεις και ομιλίες στην περιφέρεια.

Ο πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει προεκλογικές επισκέψεις σε Καρδίτσα, Πάτρα και Λάρισα ενώ στον εορτασμό της εθνικής επετείου θα βρίσκεται στο Καλπάκι των Ιωαννίνων όπου θα παρακολουθήσει την αναπαράσταση της μάχης της περιοχής. Στη συνέχεια θα κάνει διήμερη επίσκεψη στο νομό Ιωαννίνων. Και όλα αυτά θα τα κάνει λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις που θα κάνει στην Αθήνα με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς που μας έρχεται γεμάτος… εξοπλιστικά συστήματα.

Οι συγκεκριμένες περιοδείες δεν είναι καθόλου τυχαίες. Στοχευμένες είναι και συνδέονται με τις δημοσκοπήσεις που τρέχουν για το κυβερνών κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

Ολη την Ελλάδα θα «οργώσει» και ο Αλέξης Τσίπρας κι ένας από τους πρώτους σταθμούς θα είναι ο Πύργος, μετά την 28η Οκτωβρίου. Στο σχεδιασμό της Κουμουνδούρου περιλαμβάνονται επισκέψεις και σε Καρδίτσα, Δράμα και Γρεβενά, με τις δύο τελευταίες πόλεις να θεωρούνται «κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας που δεν «αλώθηκαν» ούτε τον Ιανουάριο του 2015.

 Ένα διαφορετικό άρθρο του Κυριάκου Πιερρακάκη

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα ανέφερε με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το άρθρο του αφορούσε τις νέες τεχνολογίες, το δίκαιο μέρισμα στους πολίτες αλλά και τους νόμους και τους θεσμούς που πρέπει να υπάρχουν.

«Η τεχνολογία των αρχών του αιώνα είναι απαρχαιωμένη σε σύγκριση με την τεχνολογία της δεκαετίας που διανύουμε. Πώς διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα της προόδου; Πώς θα εξασφαλίσουν όλοι οι πολίτες δίκαιο μέρισμα στα οφέλη της τεχνολογικής εξέλιξης; Πώς θα αποφύγουμε να σχηματιστούν νέες διχοτομήσεις, νέες ανισότητες και νέα μονοπώλια; Δρούμε σε αυτή την κατεύθυνση με πρωτοβουλίες εθνικές και ευρωπαϊκές. Προχωρούμε με γνώμονα την αρχή ότι η τεχνολογία δεν είναι μόνο γραμμές από κώδικα και εξοπλισμός».

Αυτά ανέφερε ο υπουργός, «πλαισιώνουμε τις γραμμές κώδικα από νόμους και θεσμούς που εξασφαλίζουν ότι ο κώδικας της τεχνολογίας θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας. Στην τεχνολογική εξέλιξη κατέχει αποφασιστικό ρόλο η ρυθμιστική πολιτική και ο τρόπος και ο χρόνος της ρύθμισης συνιστούν κρίσιμες παραμέτρους».

Ο υπουργός τονίζει στο άρθρο ότι «σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει το λεγόμενο “δίλημμα του Collingridge”: αν ρυθμίσεις πρόωρα την τεχνολογία μπορεί να πνίξεις την καινοτομία. Αν ρυθμίσεις πάρα πολύ αργά, μπορεί να μην έχει κανένα νόημα η ρύθμιση. Πρέπει, συνεπώς, να εντοπίσεις τη χρυσή τομή».

Ο κ. Πιερρακάκης τονίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει σε όλα τα ζητήματα στο κοινό ευρωπαϊκό τραπέζι. Έχουμε την πείρα, τις δυνατότητες και τους ανθρώπους γι’ αυτό. Μια κύρια ελληνική θεσμική πρωτοβουλία στο πεδίο της τεχνολογίας, ο νόμος 4961/2022, αφορά τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Το νομοθετικό αυτό κείμενο εισήγαγε εθνικές επιλογές με δεδομένες τις ανωτέρω ευρωπαϊκές προσεγγίσεις, προσπαθώντας να τις επικουρήσει. Ένα κύριο παράδειγμα: θεσμοθετήσαμε ότι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα πρέπει να ενημερώνονται για τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης αν αξιοποιούνται από την εταιρεία τους για τη λήψη εργασιακών αποφάσεων. Η απόφαση αυτή αποτυπώνει την ελληνική κουλτούρα ψηφιακής πολιτικής, η οποία έχει επίκεντρο τον άνθρωπο ως οντότητα με αναφαίρετα δικαιώματα και που διαπνέεται από μια λογική ενδυνάμωσης και διευκόλυνσης του πολίτη. Τόσο οι τέσσερις αυτές ευρωπαϊκές νομοθεσίες όσο και οι δικές μας εθνικές προσεγγίσεις δείχνουν ότι μπορεί η τεχνολογία να είναι ουδέτερη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί σε μια κοινωνία έχει ηθικό και πολιτικό πρόσημο».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories