Συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς, παρά τις προκλήσεις που εμφανίζονται εξαιτίας του πληθωρισμού, της επιβράδυνσης της ανάκαμψης και των υψηλών επιτοκίων, εμφανίστηκε κατά την ομιλία του στην 23η Prodexpo ο Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής – Σύμβουλος Διοίκησης και πρώην Υποδιοικητής της ΤτΕ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Μητράκος, από το 2017 η Ελληνική κτηματαγορά ακολουθεί μία σημαντική ανοδική πορεία έχοντας καλύψει το 80% των απωλειών της κρίσης, αλλά, όπως τόνισε «ακόμα δεν βρισκόμαστε στο προ κρίσης επίπεδο».

«Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες»

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει το ράλι αύξησης τιμών της τάξης του 50% της διεθνούς κτηματαγοράς, άρα υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες». Όσον αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού «φούσκας» στην αγορά, επεσήμανε ότι «όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι δεν οδηγούμαστε σε κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, κρίσιμος παράγοντας είναι το εάν η Ευρώπη θα εισέλθει σε ύφεση, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα μπαίνει αργότερα σε ύφεση αλλά μένει για περισσότερο διάστημα». «Ο δυναμισμός θα συνεχίσει, ίσως με μειωμένους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα», εκτίμησε, καθώς «ούτε η γεωπολιτική ούτε η ενεργειακή κρίση ανέκοψε αυτόν τον ρυθμό».

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα – Tράπεζα της Ελλάδος: Θετικές – προς το παρόν – οι προσδοκίες στην κτηματαγορά

Επιτόκια και πληθωρισμός

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Μητράκος σημείωσε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει αύξηση κατά 0,75% το προσεχές διάστημα και 0,5% μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως είπε, συνολικά, η αύξηση των επιτοκίων ίσως φτάσει στο 2,5%. «Αυτό αλλάζει τα δεδομένα για το κόστος δανεισμού τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα νοικοκυριά. Γεγονός που θα περιορίσει τη ζήτηση και να δυσκολέψει την αγορά τα επόμενα έτη», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την αύξηση του πληθωρισμού, ο κ. Μητράκος ανέφερε ότι ήδη επηρεάζει την κτηματαγορά, καθώς οδηγεί σε αρνητικά επιτόκια – κάτι που πάντως αποτελεί ευκαιρία για ανθρώπους που έχουν δομήσει ένα επενδυτικό προφίλ.

«Τα νοικοκυριά θα χάσουν το 20% της αγοραστικής του δύναμης»

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, ο κ. Μητράκος εκτίμησε ότι μέχρι το 2024 το διαθέσιμο εισόδημά τους θα χάσει το 20% της αγοραστικής τους δύναμης τους, γεγονός που θα περιορίσει την εγχώρια ζήτηση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ένα κομμάτι των απωλειών θα καλυφθεί από τις μισθολογικές αυξήσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους δείκτες, απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός σπιράλ που θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ, «το καλό επενδυτικό ακίνητο θα έχει αυξημένη ζήτηση και θα κρατήσει μία θετική πορεία, όπως για παράδειγμα τα τουριστικά ακίνητα και τα logistics», και συμπλήρωσε ότι «έχουμε δρόμο να διανύσουμε ως χώρα για την ενίσχυση της ελληνικής κτηματαγοράς».

Η 23η Prodexpo πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα