«Βάλαμε ένα στόχο, να ξαναβρούμε το brand», γιατί τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα «δεν ήταν στις προτεραιότητες» των ξένων επενδυτών.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση με θέμα την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας μας, που διεξήχθη στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo.

Στη συζήτηση, πέραν του κ. Σμυρλή, συμμετείχαν οι Γεώργιος Κορμάς, Economist, Real Estate Professional, Ιωάννης Γκάνος, CEO της Alpha Astika Akinita, ο Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ και ο Μάξιμος Καλατζής,  Διευθύνων Σύμβουλοςτης Makt.

Διαβάστε επίσης: Prodexpo – Μητράκος: Δεν ανησυχούμε για φούσκα στην αγορά ακινήτων

Στρατηγικές επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ

Ο κ. Σμυρλής ξεκίνησε την τοποθέτηση του απαντώντας στο ερώτημα «πώς αποτυπώνεται η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα», αναφέροντας πως «το real estate όπως και ο τουρισμός είναι παραδοσιακές επενδύσεις στη χώρα μας. «Βάλαμε ένα στόχο να ξαναβρούμε το brand, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητες των ξένων επενδύσεων. Σε τρία χρόνια έχουμε 8 δισ. στρατηγικές επενδύσεις έναντι 1 δισ. τα προηγούμενα 8 χρόνια», ανέφερε.

«Το μομέντουμ για την Ελλάδα είναι διαφορετικό γιατί χειριστήκαμε ως ευκαιρία την κρίση. Η προοπτική μπορεί να είναι καλή, απλά να πρέπει να κρατήσουμε την σταθερότητα και το προφίλ της χώρας που έχει βγει προς τα έξω», πρόσθεσε.

Παραθέτοντας ορισμένες εκτιμήσεις ως προς το πώς μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει προβλήματα που εμφανίζονται σε άλλες χώρες, ο κ. Σμυρλής ανέφερε: «Έχουμε καταφέρει να βάλουμε τη χώρα στο top 10 των επενδυτικών προορισμών το 2021. Δουλεύουμε το silver economy, παράλληλα ενισχύουμε τους ψηφιακούς νομάδες. Ο τουρισμός κάνει συνεχώς ρεκόρ και αυτό δημιουργεί ανάγκες για νέες επενδύσεις και κατασκευές. Δουλεύουμε ξεχωριστά τα πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές για όλες τις επενδύσεις».

Βλαστός: Πυλώνας προσέλκυσης επενδύσεων η ΕΤΑΔ

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Βλαστού, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΤΑΔ θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως τουριστικού ενδιαφέροντος, ενεργειακά, logistics και ακίνητα του πρωτογενή τομέα. «Είναι οι τομείς που θα δώσουμε βαρύτητα το επόμενο διάστημα. Αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε είναι το κομμάτι της ρηχής αγοράς. Έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις της χώρας», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Σμυρλής στο συνέδριο Economist: Σημαντική η ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων

«Η ΕΤΑΔ έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια ως “disruptor”. Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε και επενδύουμε σε μια σειρά από ακίνητα όπως στο Ναύπλιο, στο Ηράκλειο, στο Ξενία Πάρνηθας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Είναι πράγματα αυτονόητα αλλά δεν γινόταν στο παρελθόν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ΕΤΑΔ θα αποτελέσει πυλώνα προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα.

Γκάνος: Είμαστε σε άλλο σημείο του οικονομικού κύκλου

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Γκάνος προχώρησε σε διαχωρισμό της ελληνικής από την ευρωπαϊκή αγορά, εξηγώντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα.

«Στην  Ελλάδα είμαστε σε άλλο σημείο του οικονομικού κύκλου. Ερχόμαστε από μια 10ετή κρίση όπου έγινε μια σοβαρή ανατίμηση στην αγορά ακινήτων. Από το 2018 μπήκαν άλλες βάσεις». εξήγησε. «Η ελληνική αγορά είναι ρηχή ακόμα. Κάναμε πέρυσι 2 δισ. συναλλαγές στην αγορά, την ίδια στιγμή που στην Τσεχία έγιναν περίπου 6 δισ. Έχουν μπει οι βάσεις να πάμε παραπέρα, αλλά πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο, εξήγησε ότι «είμαστε καλύτερα από ότι ήμασταν στο παρελθόν. Υπάρχουν θεσμικοί παίκτες στην Ελλάδα που δημιουργούν σωστό προϊόν, από κάτω προς τα πάνω και αυτό είναι το σωστό. Υπάρχουν ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά, δημιουργείται προϊόν, άρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Το θέμα είναι πως προσελκύουμε και άλλους επενδυτές».

Κόρμας: «Safe haven» για επενδύσεις

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Γεώργιος Κόρμας τόνισε πως «η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση, περιμέναμε ότι θα εκτιναχθεί οικονομικά. Αλλά δυστυχώς προέκυψαν και άλλοι παράγοντες, όπως η πανδημία και η γεωπολιτική κρίση. Πρέπει να συμπλεύσουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε την τύχη να είμαστε μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που μας προστάτευσε από τα χειρότερα τα προηγούμενα χρόνια».

Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σταθερό επενδυτικό προορισμό, λέγοντας ότι η χώρα μας «τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί “safe haven” για επενδύσεις και αυτό οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα που υπάρχει. Αυτό φαίνεται και από τις μεγάλες επενδύσεις που ήρθαν όπως της Google και της Microsoft. Η Ελλάδα πλέον δεν είναι ουραγός, έχει μπει μπροστά και δείχνει τον δρόμο. Η Ευρώπη του 2050 έχει δύο δρόμους, το digital και το green deal και είναι ευχάριστο ότι δεν άλλαξαν οι στόχοι, αλλά απλά μετατοπίστηκαν».

«Υπάρχουν τα εργαλεία να κρατήσουμε δυνατό το real estate. Το real estate είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης αλλά δεν είναι rocket science. Επομένως το περιβάλλον σήμερα δεν έχει εμπόδια για κάποιον που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Ουσιαστικό είναι να θέλει η Ελλάδα να παραμείνει επενδυτικός προορισμός. Υπάρχουν πράγματα που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το κλίμα, για να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το silver economy», πρόσθεσε.

«Το πλαίσιο είναι μια χαρά και οφείλουμε να προχωρήσουμε για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία