Ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και για τις γεωπολιτικές εντάσεις, εμφανίστηκαν κορυφαίοι τραπεζίτες της Wall Street που συμμετέχουν στο κορυφαίο επενδυτικό συνέδριο της Σαουδικής Αραβίας, στο Ριάντ.

Ο Σόλομον της Goldman Sachs

Ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, προέβλεψε ότι οι οικονομικές συνθήκες «θα στενέψουν σημαντικά από εδώ και πέρα» και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πέραν του 4,5-4,75%, εάν δεν δει να επέρχονται πραγματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Το Νταβός της Ερήμου ανοίγει τις πόρτες του

«Αν δεν δουν πραγματικές αλλαγές – (αν) η αγορά εργασίας εξακολουθήσει να είναι πολύ σφιχτή – (η FED) προφανώς (θα συνεχίσει να) παίζει μόνο με την πλευρά της ζήτησης, προχωρώντας σε σύσφιξη», δήλωσε ο Σόλομον, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από τον «ενσωματωμένο πληθωρισμό» χωρίς οικονομική επιβράδυνση.

Ο Ντάιμον της JPMorgan Chase

Από την πλευρά το ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμς Ντάιμον, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας τον ανησυχούν περισσότερο από μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα στον ορίζοντα που είναι άσχημα και θα μπορούσαν – όχι απαραίτητα – αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση», είπε. «Αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό (…). Θα τα καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Θα ανησυχούσα πολύ περισσότερο για τη γεωπολιτική στον κόσμο σήμερα», τόνισε.

Ανήσυχοι και Μασκ-Μπέζος

Σημειώνεται ότι μόλις την Παρασκευή ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, έκανε λόγο για παγκόσμια οικονομική ύφεση που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ενάμιση χρόνο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είχε αναρτήσει μία δήλωσή του μαζί με ένα βίντεο του CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNBC είχε δηλώσει ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» ύφεσης στις ΗΠΑ.

Σύννεφα στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα σύννεφα της ύφεσης πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί τη Δευτέρα ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τοξικό μείγμα ύφεσης και πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Τοξικό μείγμα ύφεσης και πληθωρισμού απειλεί την ΕΕ

Διατηρώντας τις τελευταίες προβλέψεις του World Economic Outlook, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης θα αναπτυχθούν μόλις κατά 0,6% το επόμενο έτος, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες (εξαιρουμένης της Τουρκίας και των χωρών της περιοχής των συγκρούσεων, Λευκορωσία, Ρωσία, Ουκρανία) θα αναπτυχθούν κατά 1,7%. Πρόκειται για υποβάθμιση των προβλέψεων του Ιουλίου για 0,7 π.μ. και 1,1 π.μ. αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή