Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άρχισε την εβδομάδα η Wall Street, καθώς έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία εν τέλει ακολούθησε και ο αδύναμος Nasdaq, ενώ τον τόνο έδωσαν και πάλι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,34% στις 31.500 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,20% στις 3.797 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 10.952 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δυναμικά ανοδικά άρχισαν την εβδομάδα

«Όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα, και κατά την άποψή μας, τα κέρδη έρχονται στα επίπεδα ή κάτω από τις προσδοκίες», σχολίασε ο Terry Sandven, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της U.S. Bank. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια καθορίζουν επίσης τον τόνο, αλλά οι επενδυτές προσκολλώνται επί του παρόντος στα κέρδη και στις μελλοντικές προβλέψεις. «Σε μεγάλο βαθμό, όπως εξελίσσονται οι επόμενες δύο εβδομάδες, έτσι θα κινηθεί και η ευρύτερη αγορά».

Πάντως, η αμερικανική αγορά συνεχίζει τη φάση ανάκαμψης, με 21 μετοχές στον S&P 500 να σημειώσουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων μέσα στην πρώτη ώρα των συναλλαγών σήμερα, και το 81% από αυτές (17 από τις 21) άγγιξαν τα υψηλά όλων των εποχών.

Η πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς αποδίδεται από τους περισσότερους αναλυτές σε ένα ακόμη bear market ράλι, το οποίο στηρίζεται και στην τεχνική αντίδραση των περισσοτέρων τίτλων. Όπως έγραψε και η Morgan Stanley, η πτώση του S&P 500 κατά 25% φέτος δοκιμάζει πλέον ένα «σοβαρό επίπεδο στήριξης» στον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνική ανάκαμψη. Έτσι, δεν αποκλείεται άνοδος του δείκτη στις περίπου 4.150 μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει άνοδο 15% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στη Fed η εστίαση

Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρόεδρος της JPMorgan, Daniel Pinto, δήλωσε ότι η Fed δεν είναι εκτός επενδυτικού ραντάρ καθώς μάχεται τον πληθωρισμό μέσω των επιτοκίων. Και είπε ότι μια ύφεση ως αποτέλεσμα θα ήταν ένα αναγκαίο κακό. «Όταν οι άνθρωποι λένε ότι η Fed είναι πολύ επιθετική, διαφωνώ», δήλωσε ο Pinto σε συνέντευξή του στο CNBC. Αυτό το συναίσθημα αποτελεί ρήξη με μια αυξανόμενη ομάδα επιχειρηματιών και οικονομικών ηγετών που υποστηρίζουν ότι η Fed δεν δίνει αρκετό χρόνο σε αυτό που θεωρούν ως δείκτες υστέρησης ώστε να υπολογίσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι traders εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη εβδομάδα, αλλά τώρα είναι διχασμένοι ως προς το τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο. Υπάρχει τώρα μόλις 50-50 πιθανότητα η Fed να θεσπίσει ακόμη μία αύξηση 75 μονάδων μονάδων στη συνεδρίαση της 13ης-14ης Δεκεμβρίου, μειωμένη σημαντικά από τις πιθανότητες που ήταν πολύ πάνω από 70% τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης των προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds της CME Group.

Η μετατόπιση αυτή έρχεται μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, το οποίο δείχνει ότι ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να συζητήσουν στη συνεδρίαση της 1ης και 2ας Νοεμβρίου πόσο επιθετική πρέπει να είναι η μελλοντική πορεία τους όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly, για παράδειγμα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να κάνει ένα »βήμα προς τα κάτω όσον αφορά μόνο τον ρυθμό των αυξήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street