Στην αμοιβαία διάθεση των μερών για συνεργασία και αξιοποίηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί ως προς την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα εστίασε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 11ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Ελλάδα και Αραβικός Κόσμος: Σύσφιξη Δεσμών» που διοργανώνεται, σήμερα και αύριο, από το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο κ. Σμυρλής, «η σταθερή πορεία ανάκαμψης της χώρας και η φιλοεπενδυτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναγνωρίζονται έμπρακτα από τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως προκύπτει από τις αυξανόμενες ροές αραβικών επενδύσεων». Στο σημείο αυτό ο γγ ΔΟΣΕ υπογράμμισε τη σημαντική ανάπτυξη και τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν, τις οποίες, όπως είπε, «εργαζόμαστε για να τις προωθήσουμε ακόμα περισσότερο».

Ανταλλαγές επισκέψεων

Αναφερόμενος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μίλησε για τις ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΑΕ, σε φόρα με τα ΗΑΕ για την Στρατηγική Εταιρική Σχέση και για επενδύσεις, καθώς και την υπογραφή 9 διακρατικών Συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασίας. Ειδικότερα για την σχέση με τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι το 2022 έλαβε χώρα η 5η ΜΔΕ με τη Σαουδική Αραβία, καθώς και επενδυτικά φόρα και επιχειρηματικές αποστολές και στις δύο χώρες. Επιπλέον εξήγησε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρίγκιπα Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, υπογράφηκαν 11 διακρατικές και 17 ιδιωτικές συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ των οποίων η συμφωνία για τον «East to Med data Corridor», ένα εμβληματικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Τέλος ο γενικός γραμματέας ΔΟΣΕ αναφέρθηκε και στις ελληνικές εταιρείες που εμφανίζουν ήδη μακρόχρονη και άκρως επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή του Κόλπου και εκτίμησε ότι μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση νέων συνεργασιών μεταξύ των χωρών μας, ιδίως στους δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες