Μεταξύ των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών, εν μέσω διεθνώς αυξανόμενου πληθωρισμού, είναι τα Εμπορεύματα και το Πετρέλαιο, το Φυσικό Αέριο και η Ηλεκτρική Ενέργεια, όπως τονίζεται στην ανασκόπηση της ProfitLevel.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως με τον πληθωρισμό να λειτουργεί ως τροχοπέδη, υπάρχουν επί του παρόντος και άλλοι τομείς στους οποίους αξίζει να στραφεί η προσοχή, όπως το λιανεμπόριο, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε επίσης – Κυνηγοί προσφορών σε περιόδους κρίσης οι Ελληνες
Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι ο «φύλακας» του πληθωρισμού. Στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, είδαμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Τι σημαίνει αυτό; Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται στις ΗΠΑ και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια αναφοράς κυμαίνονται από 3% έως 3,25% στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης – Τοξικό μείγμα πληθωρισμού και ύφεσης προβλέπει το ΔΝΤ
Οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ
Όπως σημειώνει η ProfitLevel, κάθε περιοχή έχει τις δικές της προδιαγραφές. Τα κατά προσέγγιση ποσοστά πληθωρισμού στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνονται μεταξύ 8% και 9%. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στην προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής και στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πρόκληση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποδεικνύεται από τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων. Ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται επίσης μπροστά σε περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, αύξηση των επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομίας και, ως εκ τούτου, πιθανή πτώση των χρηματιστηρίων.