Για τις 17 Νοεμβρίου, δυόμισι εβδομάδες αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ανέβαλε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ την ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου σχεδίου για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας

Η αναβολή, η πρώτη πολιτική απόφαση της Σούνακ από την Τρίτη που ανέλαβε τη θέση της Λιζ Τρας, αύξησε για λίγο το κόστος δανεισμού της Βρετανίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, χωρίς ωστόσο να επαναληφθεί ο πανικός που προκάλεσε ο «μίνι προϋπολογισμός» της προκατόχου του πριν μερικές εβδομάδες.

«Φουρτούνες»

Όπως σχολιάζει το Reuters, ο Σούνακ αναλαμβάνει μια οικονομία που αντιμετωπίζει ύφεση, την ώρα που η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η χαμηλή ανάπτυξη και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού έχουν επιδεινώσει την πίεση στα ήδη τεντωμένα δημόσια οικονομικά.

Διαβάστε επίσης: Ρίσι Σούνακ: Έλαβε και επίσημα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται περικοπές δαπανών και ακυρώνει φορολογικές ελαφρύνσεις, την ώρα που το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων, των τροφίμων, των καυσίμων και της θέρμανσης συμπιέζει τον προϋπολογισμό πολλών νοικοκυριών στα όριά του.

«Ήμουν ειλικρινής. Θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Σουνάκ στο κοινοβούλιο, υποσχόμενος να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, παραπέμποντας στην ανακοίνωση δέσμης μέτρων από τον Τζέρεμι Χάντ.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος»

Ο νέος ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διασφαλιστεί ότι το νέο σχέδιο θα λάβει υπόψη του τις νέες οικονομικές προβλέψεις. Τα πλάνο που θα παρουσιάσει αναμένεται να περιγράψει πώς η κυβέρνηση θα καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα που φτάνει τα 40 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ). Σε αντίθεση με το σχέδιο της Τρας τον περασμένο μήνα, ο σχεδιασμός του Χαντ θα ελεγχθεί πλήρως από τη δημοσιονομική υπηρεσία της Βρετανίας.

Κληθείσα να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για μια δαπανηρή αύξηση των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό, η εκπρόσωπος Τύπου του Σούνακ δήλωσε ότι δεν θα έκανε εικασίες ενόψει της 17ης Νοεμβρίου.

Η ομάδα του έδωσε την ίδια απάντηση για άλλες δυνητικά δαπανηρές αποφάσεις για δαπάνες σχετικά με την εξωτερική βοήθεια, την άμυνα και τις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας.

Η αξιοπιστία της Βρετανίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές κλονίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Τρας ανακοίνωσε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές, προκαλώντας τόσο μεγάλη πτώση στην αγορά ομολόγων ώστε να απαιτηθεί παρέμβαση της BoE. Η Τρας εξαναγκάστηκε σε στροφή 180 μοιρών και τελικά παραιτήθηκε.

Γρίφος για την BoE

Ο Χαντ δήλωσε ότι θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη «ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα που πληρώνει τα χρέη της και για τον λόγο αυτό το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Η καθυστέρηση παρουσίασης του δημοσιονομικού σχεδίου θα περιπλέξει το έργο της BoE την επόμενη εβδομάδα, όταν θα πρέπει να δημοσιεύσει προβλέψεις για την οικονομία χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες των δημοσιονομικών σχεδίων της κυβέρνησης, καθώς και να λάβει άλλη μία απόφαση για τη νομισματική πολιτική της.

Η BoE αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στις 3 Νοεμβρίου, πιθανότατα στο 3,0% από 2,25%, αν και οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για αύξηση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα σε πιθανότητα μεγαλύτερη από μία στις τρεις μετά την ανακοίνωση της καθυστέρησης του σχεδίου προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή