Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ), δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από τις συναλλαγές των φορέων της ελληνικής οικονομίας με φορείς του εξωτερικού, ενισχύθηκε στα 10,0 δισ. ευρώ το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 από 5,8 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αναφέρει η Eurobank Research στο εβδομαδιαίο της οικονομικό σημείωμα «7 Ημέρες Οικονομία».

Όπως τονίζεται, τα τέσσερα ισοζύγια που απαρτίζουν το ΙΤΣ μεταβλήθηκαν ως ακολούθως: το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 8,7 δισ. ευρώ (55,6%), το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά 6,3 δισ. ευρώ (78,5%), το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε κατά 0,8 δισ. ευρώ και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ

Ελλάδα – Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Επί Μέρους Ισοζύγια, Κινητό Άθροισμα 12 Μηνών 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το έλλειμμα του ΙΤΣ στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει υψηλό για τρίτο διαδοχικό έτος το 2022. Από 1,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2019 (2,7 δισ. ευρώ) διευρύνθηκε στο 6,6% το 2020 (11,0 δισ. ευρώ), στο 6,8% το 2021 (12,3 δισ. ευρώ), ενώ στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 διαμορφώθηκε στα 10,0 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση οφείλεται στις επιδράσεις των διαταραχών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Jefferies παραμένει «bullish» για την Ελλάδα

Πανδημία

Το 2020 μια από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 ήταν η μεγάλη συρρίκνωση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 43,6%, κυρίως λόγω των απωλειών των τουριστικών εσόδων. Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης των ασκούντων την οικονομική πολιτική (ισχυρή δημοσιονομική επέκταση) συγκράτησαν την πτώση της εγχώριας ζήτησης στο 4,4% με αποτέλεσμα η μείωση των εισαγωγών, συνιστώσα που συναρτάται θετικά με το εγχώριο εισόδημα, να είναι κατά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη των εξαγωγών (διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος).

Ενεργειακή Κρίση

Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων (ήτοι αγαθών με χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης) και η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας στις εισαγωγές ενέργειας οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών υπερκαλύπτοντας την ενίσχυση των εξαγωγών (διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος).

Δομικά χαρακτηριστικά

Η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία (small open economy). Ναι μεν η ανταγωνιστικότητα της σε όρους τιμών και μοναδιαίου κόστους εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ωστόσο υπάρχουν υστερήσεις, οπότε και μελλοντικές προκλήσεις, στο πεδίο της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας (π.χ. φορολογία, δικαιοσύνη κ.α.). Εντός αυτού του πλαισίου, η ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας προερχόμενη από την εγχώρια ζήτηση συνοδεύεται από διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News