Τη θετική (bullish) στάση της απέναντι στην ελληνική αγορά, επαναδιατύπωσε η Jefferies, σημειώνοντας πως η εμπιστοσύνη της στην ανάκαμψη της οικονομίας επιβραβεύτηκε από την αύξηση των τουριστικών αφίξεων που ενίσχυσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης – Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 10 δισ. το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο

Όπως εκτιμά πάντως, ύστερα από μία ισχυρή ανάπτυξη του 2022, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει μία «ρηχή» συρρίκνωση/ύφεση για το 2023, με τις ανισορροπίες να αυξάνονται, απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, στο 12% και τη βαθιά διαφορά στο TARGET 2.

Διαβάστε επίσης – Εκτοξεύτηκε κατά 20% η κατανάλωση των νοικοκυριών

Επερχόμενη επιβράδυνση

Αν και η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή άνοδο στις αναθεωρήσεις των κερδών και των πωλήσεων, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται, τη βιομηχανική παραγωγή να είναι σταθερή και τα ποσοστά εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων να κινούνται πάνω από την μακροπρόθεσμη τάση, ο δείκτης PMI της μεταποίησης όμως, μαρτυρά την επερχόμενη επιβράδυνση, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές των προϊόντων πλήττουν τη ζήτηση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Η μεγαλύτερη πρόκληση εντοπίζεται στις συνέπειες από το ενεργειακό σοκ, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και η Ελλάδα, έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί πλήρως με «καθαρή» ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Αν και η εγχώρια μετοχική αγορά μοιάζει λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα, το χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται εν μέσω θετικής αναθεώρησης των εταιρικών κερδών, με τον οίκο να διατηρεί την θετική της στάση «bullish» για τις ελληνικές μετοχές. Το ελληνικό καλάθι μετοχών που παρακολουθεί, αφορά στους τίτλους των Motor Oil, ΟΛΠ, Jumbo, Helleniq Energy, Aegean και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία