Πρόστιμο ύψους 18,63 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε η επιτροπή ανταγωνισμού της Τουρκίας στην Meta Platforms, μητρική δημοφιλών πλατφορμών όπως το Facebook και το Instagram, για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την τουρκική αρχή, η εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και την online διαφήμιση, ενώ έχει παρεμποδίσει τους ανταγωνιστές της συγχωνεύοντας τα δεδομένα που συλλέγει μέσω των βασικών υπηρεσιών της, δηλαδή το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Εκπρόσωπος της Meta Platforms δήλωσε ότι η εταιρεία διαφωνεί με τα ευρήματα της έρευνας και θα εξετάσει όλες τις επιλογές.

Διαβάστε επίσης: Facebook: Επιχείρηση ξεκαθαρίσματος ψεύτικων λογαριασμών σε Κίνα και Ρωσία

«Να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό»

Η τουρκική αρχή ανταγωνισμού δήλωσε ότι η Meta πρέπει να ενεργήσει για να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στις εν λόγω αγορές και να συντάσσει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Είπε ότι το πρόστιμο βασίζεται στα έσοδα που δήλωσε η εταιρεία το 2021 και ότι η Meta μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης εντός 60 ημερών.

Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών

Το 2021, η αρχή ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα για το WhatsApp και στη συνέχεια για το Facebook αφού η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ζήτησε από τους χρήστες να επιτρέψουν στο Facebook να συλλέγει δεδομένα χρηστών, όπως αριθμούς τηλεφώνου και τοποθεσίες, μια αλλαγή που επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής στην Τουρκία, η οποία υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα νόμο που προβλέπει τη φυλάκιση δημοσιογράφων και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για έως και τρία χρόνια για τη διάδοση υλικού που θεωρείται «παραπληροφόρηση».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απίθανο να τηρήσουν πλήρως τον νόμο, ο οποίος τις υποχρεώνει να αφαιρούν τέτοιο υλικό και να μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών με τις αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή