Η Meta έθεσε εκτός λειτουργίας δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών στην Κίνα οι οποίοι στόχευαν τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω memes και αναρτήσεων σχετικά με πολιτικά θέματα που σχετίζονταν με τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, το δίκτυο αποτελείτο από 81 λογαριασμούς στο Facebook, οκτώ Facebook Pages, δύο λογαριασμοί στο Instagram και ένα Facebook Group. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το γκρουπ στο Facebook που εντοπίστηκε είχε τουλάχιστον 250 μέλη, ενώ οι Facebook Pages είχαν σαν ακόλουθους τουλάχιστον 20 λογαριασμούς η κάθε μία.

Διαβάστε ακόμα: Η Αμερική επανεξετάζει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει την κινεζική οικονομία

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί αναρτούσαν θέματα που αφορούσαν διαφορετικές θεματικές ενότητες, σύμφωνα με τη Meta. Καταρχήν, υπήρχε περιεχόμενο στα κινεζικά για «γεωπολιτικά θέματα και άσκηση κριτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες», υπήρχε περιεχόμενο memes και αναρτήσεων στα αγγλικά, ενώ υπήρχε μία συνεχής δημιουργία νέων Σελίδων στο Facebook και hashtags τα οποία γίνονταν ευρύτερα γνωστά μέσω Twitter.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρα από την στόχευση Αμερικανών χρηστών συγκεκριμένα posts στόχευαν και ανθρώπους που ζουν στην Τσεχία.

Διαβάστε ακόμα: Νέο σύστημα της Meta μπορεί να μεταφράσει 200 γλώσσες

Η ρωσική παράμετρος

Επιπλέον, η εταιρεία έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και για το μέγεθος αντίστοιχου δικτύου ψεύτικων λογαριασμών που είχε εντοπιστεί στη Ρωσία, το οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται σαν «η πιο σύνθετη ρωσική επιχείρηση που έχει εξαρθρωθεί από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Meta.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 1.600 λογαριασμοί στο Facebook και άλλες 700 Σελίδες στην ίδια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονταν με επιχείρηση παραπληροφόρησης και είχαν προσελκύσει περισσότερους από 5.000 ακολούθους.

Το ρωσικό δίκτυο των ψεύτικων λογαριασμών χρησιμοποιήθηκε για να δοθεί ώθηση σε σειρά ιστοσελίδων που προωθούσαν με τη σειρά τους ψευδείς ειδήσεις και οι οποίες υποδύονταν υπαρκτές ενημερωτικές ιστοσελίδες αλλά και ιστοσελίδες ευρωπαϊκών λογαριασμών.

Η στόχευση αφορούσε κυρίως ανθρώπους σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουκρανία και Βρετανία, ενώ οι αναρτήσεις γίνονταν σε διάφορες γλώσσες.

Οι υπόνοιες

Η Meta αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναρτήσεις των ψεύτικων λογαριασμών «ενισχύονταν από ρωσικές πρεσβείες σε Ευρώπη και Ασία», ωστόσο δεν μπόρεσε να βρεθεί σαφής σύνδεση των λογαριασμών των πρεσβειών με το συγκεκριμένο δίκτυο.

Τόσο για το δίκτυο στη Ρωσία όσο και για αυτό στην Κίνα η Meta αναφέρει ότι δεν κατέστη δυνατό να συνδεθούν οι ψεύτικοι λογαριασμοί με συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων στις συγκεκριμένες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχείρηση αποκαθήλωσης των fake λογαριασμών εκ μέρους της Meta σχετίζεται με την προσπάθεια που καταβάλλει η εταιρεία να αυξήσει την ασφάλεια αλλά και να αποτρέψει την παραπληροφόρηση ενόψει των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία