Μέχρι στιγμής αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι αν κοιτάξει κανείς στις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, θα έβλεπε πιο επιθετικά και λιγότερο επιθετικά «γεράκια», τονίζοντας ότι τα περιστέρια δεν εμφανίζονται πλέον δεδομένης της κατάστασης του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια ακόμα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, έκρυβε μια αλλαγή στη ρητορική, που μπορεί και να σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης.

Όπως ανάφεραν πηγές στο Reuters, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβάθμισαν μια αλλαγή στο επίσημο μήνυμα της ΕΚΤ για τα επιτόκια, που οδήγησε την τράπεζα να αφαιρέσει τη λέξη «αρκετές»  αναφερόμενη στις περαιτέρω αυξήσεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: Έρχονται και νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένει να αυξήσει «περαιτέρω» τα επιτόκια, αλλά επεσήμανε ότι έχει ήδη σημειωθεί «ουσιαστική» πρόοδος στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την ιστορική άνοδο του πληθωρισμού.

Επίσης, αφαίρεσε μια αναφορά σε αύξηση των επιτοκίων «κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» που έγραφε η ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου, γεγονός που οι traders ερμήνευσαν ως την αρχή του τέλους για τη σειρά των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης – Πού θα πάνε τα επιτόκια του ευρώ – Τι δείχνουν τα τελευταία 100 χρόνια για τον πληθωρισμό

Γεράκια εναντίον περιστεριών

Άλλες πηγές που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν στο Reuters, ότι κάποια γεράκια της πολιτικής, που ευνοούν τα υψηλότερα επιτόκια, δήλωσαν ότι η αλλαγή στην ρητορική αυτή δεν ήταν σημαντικό σημείο συζήτησης στη συνάντηση και μετά βίας το παρατήρησαν στην επίσημη δήλωση της ΕΚΤ. Και πρόσθεσαν ότι τα «περιστέρια», που υποστηρίζουν πιο ήπια νομισματική πολιτική, ισχυρίστηκαν ότι η αλλαγή αυτή αποτελεί μια νίκη, λέγοντας ότι άνοιξε το έδαφος για τον τερματισμό του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ μόλις τον Δεκέμβριο ή τον Μάρτιο το αργότερο,.

Και τα δύο στρατόπεδα διεφώνησαν επίσης ως προς τις απόψεις τους για τις οικονομικές προοπτικές, με τα περιστέρια να δίνουν έμφαση στην πρόσφατη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου καθώς και στα σαφή σημάδια ύφεσης στην ευρωζώνη.

Τα γεράκια αντίθετα, είπαν ότι ο πληθωρισμός δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης και ήταν πιθανό να τροφοδοτηθεί από την αύξηση των μισθών και το αδύναμο ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δικαιολογείται επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, είπε ότι «ενδέχεται» να χρειαστούν αρκετές συναντήσεις πριν τα επιτόκια κορυφωθούν.

Σημειώνοντας την αλλαγή στη διατύπωση, ο οικονομολόγος της UniCredit, Μάρκο Βάλι, είπε ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αυξημένη προσοχή από την ΕΚΤ.

«Παρά την άνοδο, η επικοινωνία έγινε πιο προσεκτική», είπε ο Valli, σημειώνοντας αρκετές άλλες μικρές αλλαγές που υπογραμμίζουν τις σκοτεινές οικονομικές προοπτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή